A járvány nem kíméli a légiipart

Magyar Nemzet
2020. 07. 26. 19:56
null
Budapest, 2020. februr 24. Flszllt a Finnair lgitrsasg egyik replgpe a Liszt Ferenc Nemzetkzi Repltr egyik kifutjrl. MTVA/Bizomnyosi: Jszai Csaba *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot szerzje/jogutdja kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Jászai Csaba Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Finnair légitársaság az első negyedév után a másodikról is veszteséget jelentett, mert a koronavírus-járvány miatt jórészt a földre kényszerült a légiflottája. Az 55,8 százalékban állami tulajdonú finn cég működési vesztesége a júniussal záródott három hónapban 174,3 millió euró volt az egy évvel korábbi 47,2 millió euró nyereség után. A Finnair júliusban a járatai 25 százalékát, szeptemberben ötven százalékát indítaná újra – írta a távirati iroda.

Fotó: MTI

A világ valamennyi légitársasága megsínyli a koronavírus-járványt, töredékére esett az utasszám és a bevétel is. A közel háromszáz légitársaságot tömörítő Nemzetközi Légiszállítási Szövetség szerint ha nem lesz második hulláma a járványnak, idén mintegy 84, jövőre pedig 15 milliárd dollár összesített veszteség várható az ágazatban – ez a légi közlekedés valaha volt legsúlyosabb krízise, a 2008-as válságban 31 milliárd dolláros veszteség keletkezett az ágazatban.

A folyamatok a gyártó cégekre is hatnak, a Boeing a Reuters szerint több hónappal, de akár egy évvel is elhalasztaná a szélestörzsű 777X repülőgépeinek a leszállítását, a hivatalos bejelentés a héten, a negyedéves eredmények ismertetésekor várható. A 777X a világ legnagyobb kéthajtóműves repülőgépe, a Boeing 777-esének nagyobb változata. A cég nehézségeit tükrözi az is, hogy a második negyedévben húsz polgári repülőgépet adott át, míg az egy évvel korábbi azonos időszakban kilencvenet. Június végén azt jelentette be az amerikai gyártó, hogy több mint hatezer munkavállalójától kénytelen megválni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.