Következő mérkőzések
Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Tízezernél több nyertes család a Napenergia plusz programban

Az átlagos támogatási igény négymillió forint körül alakul.

2024. 05. 15. 8:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton. A mostanáig megítélt több mint negyvenmilliárd forint állami hozzájárulás a zöldenergia termelésében és tárolásában segíti a háztartásokat – írja friss Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az eddig beérkezett mintegy 18 ezer támogatási kérelem feldolgozása folyamatosan zajlik. A pályázóktól a beruházási költségek legfeljebb kétharmadát, ingatlanonként akár ötmillió forintnyi kiadást vállalhat a kormány.

Az átlagos támogatási igény tartósan négymillió forint körül alakul. A több mint 75 milliárd forintos keretösszegből így közel 19 ezer család kaphat vissza nem térítendő forrást a napelemek és az energiatároló beszerzéséhez, felszereléséhez.

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a már futó programokban összesen kétszázmilliárd forintot fordít a családok és vállalkozások beruházásainak ösztönzésére. Az ipari energiatárolók telepítését támogató kiírásnak köszönhetően 2026 tavaszáig félszáz helyszínen létesülhetnek korszerű berendezések. A hazai összes energiatárolói kapacitás e beruházások révén két éven belül a hússzorosára nőhet. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti energia- és klímaterv 2030-ra egy gigawattnyi teljesítmény rendelkezésre állását célozza meg.

A Napenergia plusz program nyertesei a saját eszközeikkel megtermelt zöldenergiát későbbi felhasználásra el is tudják tárolni. Önellátási képességeik ezzel erősödnek, áramszámlájuk pedig csökken. A tiszta áramtermelés térnyerése mellett a helyben elfogyasztott mennyiségek mérséklik a villamosenergia-hálózat terhelését is. A folytatásban a napelemes rendszerüket legalább tíz éve üzemeltető családok pályázhatnak majd támogatásra energiatároló megvásárlásához.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.