A Paks II projektet nem befolyásolja a járvány

Hatósági és uniós jóváhagyással a földmunkák korábban is elkezdődhetnek Pakson, engedélyük jövő év tavaszra várható.

Somogyi
2020. 11. 17. 15:29
null
A Paks II beruházás látványterve Forrás: Paks II. Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határidőket betartva folytatódik a paksi beruházás, a projektet a járvány nem befolyásolja – mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, kivitelezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Süli János a távirati iroda beszámolója szerint jelentős előrehaladásnak nevezte mindazt, ami az elmúlt egy évben, az előző meghallgatása óta történt. Elsőként a létesítési engedélykérelem június 30-i benyújtását emelte ki, hozzátéve,

az engedélyt így legkésőbb 2021 őszén adhatja ki az Országos Atomenergia Hivatal.

Hatósági és uniós jóváhagyással a földmunkák korábban is elkezdődhetnek, engedélyük jövő tavaszra várható. Az alaplemez építését megelőző munkálatok körülbelül két évig tarthatnak.

A Paks II beruházás látványterve
Fotó: Paks II. Zrt.

A miniszter közölte azt is, hogy az első fázis eddigi, 23 számláját már kifizették, ebből 19-et előtörlesztettek, a Pénzügyminisztérium pedig további előtörlesztésekről egyeztet az orosz partnerrel. Süli János a paksi beruházás legfontosabb szempontjának a biztonságot tekinti.

A tervezési követelmények szerint az új blokkok a környezetüket sem üzemzavar, sem külső hatások esetén nem veszélyeztethetik.

Gondoskodni kellett ennek megfelelően a létesítmény fizikai védeleméről is az erre vonatkozó terv kidolgozásával és önálló engedélyeztetésével.

Süli János tárca nélküli miniszter szerint eredményes a Paks II projekt elmúlt éve
Fotó: Havran Zoltán

A miniszter hangsúlyozta, hogy a legkorszerűbb erőmű épül Pakson. Az orosz szakemberek hasonló, 3+ generációs blokkokat világszerte több országban építettek és építenek, Oroszországon kívül többek között Finnországban. A paksi beruházás az orosz fővállalkozó részvétele mellett

magyar, európai és amerikai beszállítók részvételével, pénzügyileg átlátható módon, brüsszeli jóváhagyással valósul meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.