Afrikában új közös pénzt vezetnek be

Az afrikai kontinens nyugati részén lévő, tizenöt tagállamot tömörítő Ecowas államközösség hosszú évek után hivatalosan is bejelentette, hogy 2020-tól közös pénznemre térnek át. A szándék a meglévő politikai kapcsolatok mellett a gazdasági kapcsolatok erősítése a határokon átívelő kereskedelem révén. Azonban a bejelentést követően sokan kételkednek a kezdeményezés sikerében, tekintettel arra, hogy az országcsoporton belül jelentősek az eltérések.

Rácz Gergő
2019. 07. 06. 14:34
Faces of past Liberian presidents appear on currency as money changer works in Monrovia
Az eco váltaná a valutaközösség eddigi pénznemét, azonban sokan kételkednek a tervben Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban hivatalosan is bejelentették, hogy a 15 nyugat-afrikai országot tömörítő Ecowas közösség közös pénznemet vezet be 2020-ban. A nagyjából 385 millió lakost képviselő szervezet ezzel immár több évtizede meglévő terveit valósítaná meg. Az egyes országok között már most is lehet vízummentesen utazni, de a pénzügyi egyesüléstől sokkal inkább azt várják, hogy az hatékony kezelése lehet a régiót érintő gazdasági nehézségeknek. Az ecónak nevezett új pénznem részben az afrikai valutaközösségi frankot váltaná le. Ezt a korábban a francia frankhoz, ma az euróhoz kötött árfolyamú pénznemet a 15-ből nyolc ország használja, a másik hétnek saját devizája van.

Az első reakciók visszafogottak vagy egyenesen negatívak. A legnagyobb probléma – ami Európában is nagyon ismerős kérdés – hogy a csoportban lévő országok között nagyságrendi eltérések vannak a gazdasági fejlettségben. Emellett nagyban eltérnek az országok lehetőségei és az erre épített stratégiái is: például Szenegál a bejövő működő tőkére tud építeni az eddig egyedileg alacsonyan tartott kamatszintje miatt, míg Nigéria jóval erősebb pénzével és magasabb kamatszintjével inkább a pénzpiacokról tudja fenntartani növekedését.

Az egységet alkotó államok között – ami Magyarország euróbevezetése kapcsán is rendre felmerül – az azonos pénz sok szempontból rögzíti az adott pillanatban meglévő gazdasági eltéréseket. Ez a megfontolás is ismerős lehet Európában, de az Ecowas-országok esetében ennél is nagyobbak a különbségek, például egy kisebb nigériai tagállam összterméke önmagában több, mint a guineai GDP egésze.

Az eco váltaná a valutaközösség eddigi pénznemét, azonban sokan kételkednek a tervben
Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst

Ezekkel a különbségekkel az érintettek is tisztában vannak, így várhatóan a jövő januárra kitűzött induláskor nem fogja minden tagállam automatikusan bevezetni az új pénznemet. Az első bejelentést követően arra lehet számítani, hogy a 15-ből hat ország vált év elején az ecóra. Ezt finomíthatja, hogy az előfeltételként előírt maximum négyszázalékos költségvetési hiánynak és ötszázalékos inflációs mutatónak csak öt ország felel meg.

Az al-Dzsazíra által megszólaltatott szakértők szerint az is komoly kételyeket vet fel a tervezett közös pénz iránti bizalom kapcsán, hogy a térségben komoly biztonsági problémák vannak. A hatalmas területet lefedő országok között több esetében visszatérő feszültségforrást jelentenek a helyi törzsi viszályok, az útonállók, illetve az olyan terrorszervezetek, mint Nigériában a Boko Haram. Ezek mind olyan kérdések, amelyekre az országok kormányai a külső megfigyelők szemében nem tudtak eddig megfelelő válaszokat adni, mindez pedig eleve nem adja meg azt a bizalmat, ami egy államközösség egységes pénzét kellően megtámogatná.

Az Ecowas tagállamai

Benin, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Gambia, Ghána, Guinea, Bissau-Guinea, Libéria, Mali, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Togo, Zöld-foki-szigetek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.