Ártalmas az olcsó, hamis locsoló kölni

Előkerült a nem ritkán súlyos egészségkárosodást okozó hamisított parfümök, illatgyenge utánzatok témája húsvét kapcsán. Bár az idén kisebb társasági körökben gyakorolják a locsolkodás hagyományait a családok, ezúttal sem maradhat el az az ismert húsvéti tanács, miszerint jobb óvatosnak lenni az olcsóbb illatszerekkel.

2020. 04. 12. 8:36
null
A kozmetikai utánzatok gyakran megtévesztésig hasonlítanak az eredetiekhez Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olcsó, de színes-szagos pacsulikkal elsősorban azért érdemes vigyázni, mert az alkalmilag vásárolt locsoló kölnik körében különösen magas a hamis termékek aránya. Ezek használata pedig nagyon kockázatos lehet az egészségre, ráadásul hatalmas gazdasági károkat okoz – az adóhivatal ellenőrei például évente több ezer hamis parfümöt foglalnak le.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, Pomázi Gyula, aki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület alelnöke is, szombaton arra hívta fel a figyelmet, hogy a bőrpír és a viszketés mellett súlyos allergiás reakciókat, kiütéseket, asztmát, de akár arcüregi problémákat is okozhatnak a hamis illatkészítmények. Ugyanakkor nem nehéz ezeket elkerülni: a termék csomagolásának, üvegének megvizsgálásával például megelőzhetők az egészségügyi kockázatok. – Hamisításra utaló jel lehet, ha a termék színe eltér a megszokottól, vagy jóval a piaci ár alatt kínálják a márkás portékát – idézik a példákat a locsolókölnik kapcsán.

Az elnök szerint a legmegbízhatóbb beszerzési forrásnak a márkaboltok és az ellenőrzött üzletek, hálózatok számítanak. Pomázi Gyula ugyancsak felhívta arra a figyelmet, hogy a jelenlegi, koronavírus miatt kialakult helyzetben mindenki csak a vele egy háztartásban élő hölgyeket locsolja meg, ne induljon el a rokonokhoz, ismerősökhöz.

Nem kérünk a a hamis kozmetikumokból

A HENT és a Tárki éves fogyasztói kutatásaiból az derül ki, hogy már tudatosabbak a magyar fogyasztók, egyre nagyobb arányban utasítják el a hamis kozmetikumokat – ők ma a vásárlók 80 százalékát teszik ki. Az illegális termékeket leginkább piacon, utcán árulják, a vásárlók kétharmada innen szerzi be a kétes cikkeket, tipikusan egy-két ezer forintos áron, vagy az eredeti ár töredékéért, de akadnak hamis termékek a szakboltokban is. Az interneten viszont kevesebb ilyen portéka fogy, vagyis sikeres volt a hatóságok határozott fellépése, néhány év alatt 5 százalékkal kevesebben dőltek be az ilyen ajánlatoknak, míg számottevően visszaestek a külföldi utazásokon történt beszerzések is, több mint tíz százalékkal. Az Európai Bizottság adatai szerint 2017-2018-ban a legtöbb hamis parfüm és kozmetikum Törökországból érkezett az Európai Unió területére – idézi az MTI. Ez az összes pancsolt áru 66 százalékát jelenti, míg 30 százalék Kínából, 3,3 százalékuk pedig Hong Kongban készül.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.