Eddigi legsikeresebb évét zárta a Hunguest Hotels szállodalánc

Eredményes évet tudhat maga mögött Magyarország legnagyobb belföldi szállodalánca. A Hunguest Hotels Zrt. által üzemeltetett szállodákban 2018 során az előző évinek több mint a másfélszeresére nőtt az árbevétel, miközben az év végére a hálózat márkája alatt jegyzett 27 hotelből 22 szálloda saját üzemeltetésbe, illetve tulajdonba is került. A Magyar Nemzetnek Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója arról is beszélt, hogy az idén folytatódik a hazai turizmus lendülete, a cégek árbevétele tovább nőhet, ám ahhoz, hogy ez a jövedelmezőségben is megmutatkozzon, fontos volna a versenyképesség feltételeinek javítása is ágazati szinten. A vezérigazgató elmondta: a szektor fehérítését támogatja a nyáron debütáló új digitális adatszolgáltató rendszer.

2019. 04. 04. 7:32
null
A szakember úgy látja, az elhúzódó bérversenyben az áfacsökkentés adhat újabb lendületet a piacnak Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző évhez képest több mint 62 százalékos növekedéssel tavaly 23,676 milliárd forint volt a Hunguest Hotels Zrt. nettó értékesítési árbevétele, mely után 3,4 milliárd forint adózott eredmény született – ez 86 százalékkal magasabb a 2017-esnél. A saját üzemeltetési körbe tartozó szállodák pedig tavaly közel 55 százalékkal, 5,180-ról 8,011 milliárd forintra bővítették bruttó üzemeltetési eredményüket – közölte a Magyar Nemzettel a legnagyobb belföldi szállodalánc vezérigazgatója.

Hülvely István hozzátette: a megnövekedett forgalomnak köszönhetően a saját tulajdonú hotelek szobakihasználtsága másfél-két százalék fölötti bővüléssel csaknem 70 százalékra nőtt az előző év során, vagyis a szállodalánc piacvezető szerepe stabilan erősödött, miközben fontos változások történtek az Opus Global Nyrt.-hez tartó részvénytársaság életében. Megjegyezte: elégedettek a friss számokkal, mert meglátszik a társaság eredményein, hogy tavaly rekordévet produkált a magyar turizmus.

– Januárban átvettük a Saliris és a Lifestyle hotel üzemeltetését, júliustól pedig a szegedi Forrás szálló és az akvapark üzemeltetése került hozzánk – mondta a vezérigazgató. Emellett két heiligenbluti és egy montenegrói szálloda működtetése is a Hunguest feladata lett az év során. Ezenkívül novemberre a Konzum-csoporthoz került a legnagyobb balatoni kempingüzemeltető vállalat, a Balatontourist is a BLT Group Zrt. megvásárlásával. A tavalyi szezonban tíz balatoni kempinget és egy vendégházat üzemeltető patinás cég bekerülésével a legnagyobb magyarországi szállásadó vállalatot alapozták meg. Az év végén pedig – egy kivételével – az említett szállodák tulajdona és az üzemeltetés is fokozatosan egy kézbe került, így a múlt év során üzemeltetésbe átvett egységeket is a cégcsoport birtokolja, akárcsak két szállodát Murauban.

– Mostanra 27, a Hunguest Hotelshez franchise-partneri vagy tulajdoni viszonyban kapcsolódó szállodából 22 egység abszolút saját kézben van – összegezte Hülvely István. A Balatontourist kapcsán megjegyezte: a túlnyomórészt önkormányzati tulajdonban lévő kempingek üzemeltetésének átvétele a vendégeknek nem jelent majd feltűnő változást. A társaságnál a jövőben arra törekednek, hogy hatékonyan kihasználják a patinás magyar turisztikai márkák közötti szinergiákat.

– Megerősödtünk, a cégcsoporton belül egy helyre kerültek a szállásadó cégek, és immár együttműködünk a kempingüzemeltetésben is. Személyi változásokkal ugyanakkor nem járt a veszprémi központú Balatontourist megvásárlása, a cég nem beolvadt, hanem megmaradt a jól ismert márkanévvel együtt, vagyis a vendégek a jövőben is ezen a néven kereshetik a megszokott balatoni kempingjüket – fűzte hozzá Hülvely István.

Kitért rá: az egykor ­alapvetően munkás­szállókból és szakszervezeti üdülőkből átalakult szállodaláncnál folytatódnak az átalakulások. Néhány héten belül a céget birtokló Konzum Nyrt. beolvad az Opus Global Nyrt.-be, ami azzal jár, hogy a Hunguest Hotels tulajdonjoga közvetlenül az Opushoz kerül.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a Hunguest saját magyarországi egységeiben tavaly a külföldi vendégek száma meghaladta a korábbi években mért beutazóforgalmat, a főbb küldőországokból egyaránt emelkedett az ideérkezők száma. Leginkább a cseh, a német és az osztrák turisták érdeklődése nőtt a magyarországi pihenési lehetőségek iránt, míg Romániából, Lengyelországból, Szlovákiából és Oroszországból, illetve más országokból a tavalyelőttivel közel azonos arányban érkeztek a szállodákba a turisták.

A jellemzően a családi, szabadidős utazások, gyógy- és wellnessüdülések piacán erős kínálattal rendelkező Hunguestnél azonban a vendégek közel kétharmada magyar családokból áll, akiknek a készpénzes költése, de a Szép-kártyás teljesítése is növekedést mutat az előző évben.

– Jók a kilátások 2019-ben is, a húsvéti ünnepekre például már telt házas foglalásokat jegyzünk. A hosszú hétvégék az idén eddig nem alakultak olyan jól, mint 2018 tavaszán, illetve az időjárás sem volt túl kegyes az első hónapokban, ezért nehezebben indult be a belföldi turizmus, áprilisra azonban már szép számban érkeznek a szobafoglalások hozzánk is – mondta Hülvely István.

A szakember úgy látja, az elhúzódó bérversenyben az áfacsökkentés adhat újabb lendületet a piacnak
Fotó: Éberling András

A szakember arról is beszélt, hogy bár tavaly javult a hálózathoz tartozó szállodák jövedelmezősége, amely várhatóan idén legalább ugyanezen a szinten alakul, összességében erős stagnálás várható. – Idén az energiaárak jelentős emelkedése, illetve a magas bérköltségek kitermelése jelenti a legnagyobb kihívást a tisztességes piaci szereplőknek. Nagyon várjuk az új digitális Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) nyári indulását, amelytől azt reméljük, hogy rövid időn belül jelentősen hozzájárul az ágazat fehérítéséhez, ezáltal a versenyképességünk javulásához – jegyezte meg.

A legnagyobb hazai szállodalánc vezérigazgatója szerint ez azért fontos, mert bár a munkaerőkérdés továbbra is aktuális, ám a hazai turizmusban elérhető, mintegy 400 ezer fős munkavállalói tömeg mérete már nem fog jelentősen nőni. Ezért azokat a vállalkozásokat kell helyzetbe hozni, amelyek jogkövető módon alkalmazzák a dolgozókat, és a kötelező költségvetési tételek teljesítése mellett nem zsebbe fizetik a bért, mert utóbbi cégek jelenleg előnyben vannak a munkaerőért folytatott harcban.

– Még mindig komoly bérfeszültségek vannak a piacon, a bérek költségei jobban emelkednek, mint a forgalom és az árbevétel, ezért a jövedelmezőség szempontjából kiélezett lesz ez az év. A fekete- és a szürkegazdaságban alkalmazott munkavállalókat vissza kell terelni a tisztességes munkaadók irányába, ebben az NTAK nagy segítség lesz. Ezzel együtt a cégek versenyképességének új lendületet adhat jövőre a szállodaiparban régóta várt áfacsökkentés az európai viszonylatban is magas, jelenlegi 18 százalékról a kedvezményes, egykulcsos körbe, amelyet jelzése szerint a kormány fontolóra vesz az új digitális adatszolgáltatás életbelépését követően – jegyezte meg Hülvely István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.