Egekbe szöktek a budapesti garázsárak

Nemcsak az eladó garázsok ára emelkedett, hanem a kiadók bérleti díja is nőtt – mutatott rá Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

2019. 04. 30. 13:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi garázsok is részt vesznek az ingatlanpiaci bummban: a kereslet fokozódik, az árak pedig erőteljesen emelkednek. – A garázsok iránti kereslet érthető, 2014 óta ugyanis jelentősen nőtt a budapesti személyautók száma, a drágulás pedig a viszonylag szűk kínálattal magyarázható. Nemcsak az eladó garázsok ára emelkedett, hanem a kiadók bérleti díja is nőtt – mutatott rá Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A hirdetési oldal elemzése szerint a múlt év végén a hivatalos adatok szerint 660 ezer autót tartottak nyilván Budapesten, ami éves összevetésben négy, 2014-hez viszonyítva pedig 13 százalékos bővülésnek felel meg. A nagyobb autópark miatt pedig érthetően egyre nagyobb az igény a garázsokra.

A portál adatai szerint az egy garázshirdetésre jutó érdeklődések alapján mért kereslet 2019-ben kétszerese a tavalyinak. Áprilisban egy budapesti garázst átlagosan 4,1 millió forintért hirdettek az eladók, ami a tavaly januá­ri szinthez viszonyítva 36 százalékos drágulást jelent, a négy évvel korábbi 1,9 millió forintos átlagnak pedig több mint a kétszerese.

A kiadó garázsok havi bérleti díja 15 százalékkal, 23 ezer forintra emelkedett alig több mint egy év alatt. Balogh László szerint mindez azt mutatja, hogy a kínálat nem tudja tartani a lépést a kereslettel. A budapesti autók száma havonta átlagosan 1500-2000-rel nő, eladási céllal viszont havonta csak 70-80, kiadásra pedig 150-200 garázst hirdetnek meg a fővárosban.

A XIII. kerület több szempontból is kiemelkedik a mezőnyből. Egyfelől ebben a városrészben nőtt a legnagyobb mértékben az autók száma: 2014 óta 36 százalékkal. Ezzel párhuzamosan az angyalföldi garázsokat idén áprilisban már 3,9 millióért árulták, ami 34 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi árat, a 2014-es átlagárnak pedig a kétszerese. Balogh László rámutatott: 2015 januárjában a XIII. kerületben átlagosan még mindössze 1,7 millióért adtak egy garázst.

A szakértő szerint noha az elmúlt években megjelentek a közautó-szolgáltatók, ezek nem hoztak áttörést. E cégek autóflottája összesen ezres nagyságrendű, ami a 660 ezres fővárosi autóállományhoz viszonyítva egyelőre szerény részesedést jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.