Élénkülni fog a vidék gazdasága

Minden bizonnyal megélénkül a forgalom a vidéki boltokban és a szolgáltatóhelyeken a vírus elleni védekezés szabályainak fővároson és Pest megyén kívüli enyhítésével. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint a lépés már rövid időn belül lendít a válság sújtotta gazdaságon. A termelés és a munkahelyek újraindulása a dolgozók megtartása és az új álláshelyek kialakítása előtt nyitja meg a kaput.

2020. 05. 02. 6:45
null
Ha marad a jó idő, ismét élettel telhetnek meg a balatoni kerthelyiségek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A termelés, a kereskedelem, a szolgáltatások, vagyis a nemzetgazdaságban részt vevő vidéki, kisebb-nagyobb cégek újraindulásával nagyon komoly lökést kap Magyarország gazdasága. A kijárási korlátozás megszüntetésével újra munkába indulhatnak az emberek, és felelősen bár, de élhetnek a szabadabb életforma lehetőségeivel. A vidék élénkülése a kereskedelemben is elindítja a bővülés folyama­tait – mondta a Magyar Nemzetnek Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz–Coop Szövetség elnöke. Mint felidézte, a több száz vidéki, magyar tulajdonú élelmiszerboltot üzemeltető hálózatnál is visszaesett a forgalom az elmúlt hetekben, az otthon maradás miatt megváltozott a családok fogyasztása.

A munkahelyek fokozatos újraindulásával és azzal, hogy a lakosság elhagyhatja az otthonát, biztos, hogy mindenütt újra nőni fog a kereslet, ami az élelmiszerüzleteken kívüli kereskedelemben, a szolgáltatásokban is meg fog jelenni már ebben a hónapban, de júniustól még inkább. Vagyis az enyhítések következtében vidéken gazdaságélénkítő és a fogyasztói bizalmat erősítő következményekkel számolnak, amellett, hogy az elnök szerint nem szabad eltúlozni a szabadság adta lehetőséget a boltokban és a mindennapokban sem, mert továbbra is a vírus elleni felelős védekezés az elsődleges. – Egyelőre megmaradt a háromórás idősáv délelőttönként a 65 év felettieknek, ehhez továbbra is mindenkinek alkalmazkodnia kell – jegyezte meg Zs. Szőke Zoltán.

– Nagyon fontos lépésnek tartjuk, hogy azok a vidéki boltok, amelyek eddig a kijárási korlátozások miatt nem fogadhattak vásárlót, többhetes kényszerszünet után újra bevételhez jutnak. Sokan közülük már elbizonytalanodtak, elsősorban a dolgozóik miatt aggódtak a munkaadók – ezt már Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke mondta lapunknak. Az érdekképviseleti vezető szerint a jövő héttől a fővároson és Pest megyén kívül visszaálló kereskedelem több száz közvetlenül érintett családnak meghatározó döntés.

Ha marad a jó idő, ismét élettel telhetnek meg a balatoni kerthelyiségek
Fotó: Bach Máté

Ismert, hétfőtől újra teljes nyitvatartási időben, korlátozások nélkül, de a 65 év felettieknek járó idősáv betartásával fogadhatnak vásárlókat a boltok. Ez a szakszervezeti vezető szerint munkahelymegtartó, illetve -teremtő hatást vált ki az ágazatban. Vagyis újabb kapaszkodót jelent a bő másfél hónapnyi leállást követően elsősorban a kisvállalkozások körében. – Az ember szociális létbiztonságát, megélhetését a munkahelye biztosítja. Ezért hangsúlyosak és jól időzítettek ezek a lépések, amivel munkahelyeket védünk meg, mint most a kereskedelemben és számos más területen – fogalmazott Bubenkó Csaba, aki ugyancsak arra számít, hogy a vidéki Magyarország gazdaságára egyre ösztönzőbb hatással lesz a szakaszos enyhítés, amellyel a kereskedelmet kiszolgáló termelői területek is felerősödhetnek.

Várható, hogy napokon belül megélénkül a boltok, szolgáltatók, kerthelyiségek, vendéglátó- és kirándulóhelyek forgalma is a hétköznapi élet újraindulásával. És mivel a bevásárlóközpontokban is kinyitnak a ruha- vagy játékboltok, egyre nőhetnek a nagyobb megélhetési biztonságba kerülő családok eddig visszafogott költései. A szakszervezeti vezető megjegyezte: az eddiginél enyhébb egészségvédelmi előírások idején még inkább fontos a vásárlókkal naponta közvetlen kapcsolatba kerülő bolti munkavállalók védelme, az ehhez szükséges felszerelések biztosítása kiemelt felelősséggel jár. – Ahogy a vásárlók részéről is fontos az egymást segítő, az idősebbekre változatlanul odafigyelő felelős társadalmi magatartás – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.