Életet menthet egy tizenéves díjnyertes fejlesztése

Távirányítható marsjárót, életveszélyes tengeri áramlások észrevételét szolgáló algoritmust és a levegő minőségének monitorozását szolgáló megoldást is díjaztak a 29. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen. A feltalálók mind tizenévesek, csak úgy, mint a többi díjazott: a diákok segítségével rég elfeledett matematikai tétel kaphat új értelmet, eddig nem ismert idegsejttípus létére derült fény, egyszerűbbé vált a járásproblémák kiszűrése és az implantátumok is új anyagból készülhetnek. Összesen tíz pályázatot díjazott a zsűri a 99 jelentkező közül.

2020. 06. 10. 12:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három első díjat, összesen huszonegy elismerést osztottak ki a 29. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen, amelynek zsűrije 99 pályázatot bírált el. Tíz kapott díjat, tizenegy témát kiemelt dicséretben részesítettek. A verseny fővédnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere volt, a zsűrielnök pedig Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnöki és informatikai karának professzora.

Marsjáró a tanteremben

Mesterséges intelligenciával deríti fel a veszélyes tengeri visszaáramlásokat Ecsedi Boglárka pályázata. A természeti jelenség gyorsan változik és többnyire a lapos partok mentén alakul ki. Felismerésének nehézségéből és kialakulása kiszámíthatatlanságából adódóan világszerte rengeteg halálesetet okoz. A Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákja tanulóalgoritmus segítségével a visszaáramlások közel valós idejű vizsgálatával és helymeghatározásával foglalkozik úgy, hogy videófelvételeket elemez mély neurális informatikai hálókkal és számítástechnikai képelemzéssel.

A végeredmény az eddigi megoldásoknál 11 százalékkal pontosabb detektálást tesz lehetővé.

Távirányítható marsjárót készített az eredeti járművek mintájára, nagyrészt 3D-nyomtatóval Rózsavölgyi Mátyás, a szombathelyi Perintparti Waldorf Általános Iskola és Gimnázium tanulója. Az eszköz a mechanikai alkatrészek mellett elektromos áramköröket is tartalmaz, utóbbiak kapcsolási rajzait számítógépen rajzolták meg, emiatt a marsjáró összes alkatrésze virtuálisan bármilyen nézetben körbenézhető, szemléltethető. A modell az oktatásban is használható.

Egy rendkívül felhasználóbarát, a levegő minőségét monitorozó alkalmazást fejlesztett Gál Emese, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulója. A megoldással online, interaktív módon elérhetőek a mért paraméterek és prevenciós javaslatok a krónikus betegséggel élők és egyéb, a szennyezett levegőre tudatosan figyelő emberek számára. Gál Emese egyúttal a Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját is elnyerte.

Sötétben látó mikroszkóp, új idegsejt

Nem kell többé mikroszkópok objektívéhez cserélgetniük a rekeszlapokat a kutatóknak, ha Nagy Nimród találmányát használják. A debreceni Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulója 3D-nyomtatással, műanyagból készített univerzális sötétlátóteres szűrőt, amely úgy működik, mint egy fordított fényrekesz. A második díj mellett a Valor Hungariae Zrt. legfiatalabb díjazott pályázónak járó Junior ösztöndíját is elnyerte.

Szintén második díjban részesült Hargitai Sára matematikai dolgozatával, amely a Középpontban az elfeledett közép címet kapta. A Gödöllői Református Líceum Gimnázium diákjának az volt a célja a munkájával, hogy népszerűsítse a középiskolai szinten elfeledett, de sok érdekességet magában hordozó és tudománytörténeti szempontból is jelentős kontraharmonikus közepet.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. által felajánlott második díjban Sebők Hunor részesült, aki pályázatában egy újonnan felfedezett idegsejttípust mutatott be, melynek jelentős szerepe lehet a memória működésének szabályozásában és betegségek gyógyításában. A tanulás, a memória és a hangulati élet szabályozásában az agy hippocampus régiója alapvető jelentőségű, a budapesti Piarista Gimnázium tanulója a kutatásában új, a hippocampust szabályozó sejteket keresett, illetve a hippocampust szabályozó sejtek által adott beidegzést vizsgált.

Csontpótlás és térgeometria

Négy harmadik díjazottat is hirdettek. Kreinicker Gábor PosTracker nevű eszköze a járásproblémák diagnosztikáját jelentősen lerövidíthetné, ugyanis a felhelyezése csupán pár perc, és a járáshibákat nyolcvan százalék pontossággal képes meghatározni. Halmos Zita és Viczián Anna egy csontimplantátumot hoztak létre. Ezt tojáshéjból készített szuszpenzióval vontak be, amely, mivel nem szintetikus, jobb és gyorsabb csontosodást eredményez. Kántor Kristóf egy fejen hordható eszközt fejlesztett, amely segítségével a vakok és gyengén látók valós idejű visszajelzést kapnak arról, hogy milyen objektumok vannak az eszköz látóterében. Rendes Botond és Kis-Bogdán Kolos egyedülálló térgeometria oktatórendszert fejlesztett, a virtuális valóságban alkalmazható megoldással a felhasználó bekerülhet a különböző térgeometriai problémák világába és interakcióba is léphet azokkal.

A díjazott és a kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkákat a Kutatók éjszakáján a nyilvánosság előtt is bemutatják novemberben.

 

Újabb pályázat

A Magyar Innovációs Szövetség meghirdette a 30. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt is. Kreatív fiataloknak ötmillió forint jutalom és támogatás, az eredményes tanárok és középiskolák tíz-tízmillió forintot nyerhetnek el. Pályázni műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, illetve tudományos munka terveivel lehet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.