Eltérő ütemben tér vissza az utazási kedv a világ országaiban

Egy felmérés szerint a vizsgált országok egyötödében a belföldi repülőjegy-foglalások már elérik a járvány előtti szint kilencven százalékát.

Magyar Nemzet
2021. 07. 05. 16:30
null
2020.04.21. Budapest Liszt Ferenc repülőtér. koronavírus Fotó: .
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is egyenetlen az utazások fellendülése globális szinten, jó néhány helyen gyorsabb az ütem: egy felmérés szerint a vizsgált országok egyötödében a belföldi repülőjegy-foglalások már elérik a járvány előtti szint kilencven százalékát.

Az Egyesült Államokban és Latin-Amerika közötti foglalások száma már meghaladja a járvány előtti szintet
Fotó: Alejandro Ernesto/MTI/EPA

A Mastercard Economics Institute felmérését idézve a távirati iroda azt közölte: a kutatás szerint, míg egyes országokban – köztük az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Franciaországban – meghaladják a járvány előtti belföldi járatfoglalásokat, addig máshol – például Kanadában, Thaiföldön és Új-Zélandon – a járvány kitörése előtti szint töredékét érték csak el.

Globális szinten az üzleti utazások körülbelül négy hónappal maradnak el a szabadidős utazásoktól.

Az üzleti utazások a fellendülés jeleit mutatják, például az ausztrál belföldi üzleti utazási foglalások a járvány előtti szint közel nyolcvan százalékát érik el.

A szabadidős utazásokkal kapcsolatban a tanulmány rámutatott: az Egyesült Államokban a belföldi járatfoglalások májusban a járvány előtti szint fölött voltak, bár a nemzetközi foglalások továbbra is 22 százalékkal maradtak el a 2019 negyedik negyedévitől. Európát tekintve Franciaországban és Olaszországban is hasonló a helyzet: a belföldi foglalások a járvány előtti szintek felett vannak, míg a nemzetközi foglalások jóval alacsonyabbak. Ugyanakkor például az Ausztrália és Új-Zéland, valamint az Egyesült Államok és Latin-Amerika, valamint a Karib-térség közötti légi folyosókon a foglalások elérik, sőt egyes esetekben meg is haladják a járvány előtti szintet.

A Mastercard Economics Institute által készített jelentés a Mastercard globális hálózatának az összesített és anonimizált értékesítési adatai alapján nyújt betekintést az utazással kapcsolatos változásokba 32 ország adatait felhasználva.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.