Érdemben növelné a kisgyermekesek bevételét a kétszázezres minimálbér

Több tízezer forinttal nőhetne a gyed felső összeghatára, ha kétszázezer forintra emelkedne a minimálbér. Bár a kötelező legalacsonyabb kereset a munkavállalók csak kis részét érinti, számítási alapja számos juttatásnak, így egyes gyermekvállaláshoz köthető ellátásoknak is. Jelentős emelése pedig havonta több tízezer forinttal toldaná meg a családi költségvetést. Szalai Piroska, a KINCS munkaerőpiaci szakértője a Magyar Nemzetnek kiemelte: a magasabb gyedplafon újabb érdemi segítséget jelentene a családoknak.

Nagy Kristóf
2021. 07. 01. 6:30
null
Szalai Piroska úgy látja, Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerteágazó hatással járna, ha a kormányzati szándéknak megfelelően a minimálbér bruttó kétszázezer forintra emeléséről születne döntés az őszi bértárgyalásokon.

Közvetlenül csak a munkavállalók kis része, hivatalosan öt-hét százaléka, vagyis 250–300 ezer munkavállaló tapasztalna jelentős, több mint húszezer forintos nettó fizetésemelkedést.

Elsősorban nem a munkavállalóknak fontos a minimálbér

A kötelező legkisebb kereset mindenkori összege ugyanakkor akár több mint egymillió ember jövedelmi helyzetét befolyásolhatja. Ennek oka, hogy

a minimálbér számos szociális és keresetalapú juttatás összegének számítási alapja, például a gyermekvállalással összefüggő jövedelmeké vagy a táppénzzé.

Szintén a minimálbér összege határozza meg az őstermelői kedvezményeket vagy a feltételekhez kötött munkáltatói járulékkedvezményeket.

A kisgyermekeseknek is fontos a legkisebb bér

– A minimálbér és annak jelentős, közel húszszázalékos emelése érdemben növelné a kisgyermeket nevelők jövedelmét:

a lépés több tízezer családnak jelentene januártól nettó 34 ezer forinttal több bevételt

– mutatott rá a Magyar Nemzet megkeresésére Szalai Piroska. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) munkaerőpiaci szakértője kiemelte, hogy a minimálbér összege alapján határozható meg a gyermekvállaláshoz kapcsolódó egyes juttatások összege is. Szalai Piroska emlékeztetett,

a legtöbb kisgyermekest érintő, a gyermek kétéves koráig járó gyed (gyermekgondozási díj) legmagasabb összegét is a kötelező legkisebb bérből számítják.

A gyed nem segély típusú, hanem kereset­alapú juttatás, vagyis feltétele a gyermekvállalás előtti két évből legalább 365 napos biztosítotti jogviszony. Az összeg az átlagkereset hetven százaléka, de nem lehet magasabb a minimálbér 140 százalékánál. Ez a jelenlegi, 167 400 forintos minimálbérrel számolva 234 360 forint.

Szalai Piroska rámutatott, átlagosan havonta 110 ezren vannak gyeden, amelynek összege akár 34 ezer forinttal is nőne, ha a minimálbér összege elérné a kétszázezer forintot
Fotó: Bach Máté

Az összeg után a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a tízszázalékos nyugdíjjárulékot kell megfizetni, vagyis a maximális gyed nettó összege 175 770 forint, ha a családi kedvezményeket az apa munkahelyén kívánják elszámolni a szülők.

Akár 34 ezer forinttal is gyarapodhatna a családi kassza

Ha a minimálbér 200 ezer forintra nőne, a gyed plafonja bruttó 280 ezer forintra, vagyis nettó 210 ezer forintra emelkedne. Egy gyermek nevelésekor minden forintnak megvan a helye, a gyeden lévők száma pedig jelenleg havonta átlagosan 110 ezer fő körüli – mutatott rá Szalai Piroska. A KINCS szakértője kiemelte:

ha 32 600 forinttal megemelkedik a minimálbér, akkor több tízezer családban akár nettó 34 ezer forinttal is nőhet a gyermekgondozási díj.

– Biztos vagyok benne, hogy a járvány visszaszorulását követő időkben még inkább meglenne ennek a több tízezer forintnak a helye, mivel a pandémia megnehezítette a kisgyermek melletti munkavállalás lehetőségeit – hangsúlyozta Szalai Piroska.

Ellensúlyozható a járvány okozta kiesés

A szakértő emlékeztetett, egyre népszerűbb a gyed extra lehetősége: az ellátás mellett a kisgyermekesek legálisan vállalhatnak munkát 2014 óta úgy, hogy egyszerre kézhez kapják a fizetésüket és a gyermekgondozási ellátást is.

A gyed extra eddig 330 ezer szülőnek jelentett kiegészítő jövedelmet

azáltal, hogy dolgozott a gyed mellett bármennyit, vagy heti harminc óránál többet a gyes mellett.

A minimálbér jelentős emelése a járvány miatt beszűkült gyermeknevelés melletti foglalkoztatási lehetőségeket részben ellensúlyozná a gyed maximum növekedésével.

Az ellátás mellett jelenleg is munkát vállalóknak pedig a bérük emelkedését segítené a 19,5 százalékos minimálbér-emelés. Szalai Piroska hozzátette:

a minimálbér húsz százalék körüli emelése a gyermekvállalás ösztönzését is érdemben segítheti.

A szakképzettséghez kötött munkát végzők kötelező legkisebb bére, vagyis a jelenleg 219 ezer forintos garantált bérminimum ugyanakkor majdnem 800 ezer munkavállalót közvetlenül érint, az összeg 260 ezer forintra emelése közvetve további több százezer foglalkoztatott érdemi és érezhető béremelését eredményezné.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.