Étel- és italeldorádó lesz a Balatonnál

A sokszínű őszi turizmus jegyében csúcsra járnak a programok a hétvégén a magyar tengernél. Az üdülőhelyi önkormányzatok, a turisztikai egyesületek, a vendéglők, éttermek, pincészetek összefogásából született kulináris eseményekhez az időjárás is kegyesnek tűnik, októberben ezért érdemes kihasználni a kínálkozó szabadtéri lehetőségeket, ahová az idei utolsó menetrendi járatokkal, hajóval is eljuthatnak az utazók.

2019. 10. 18. 15:24
null
A füredi borászok finom italokkal várják a vendégeket Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedszer rendeznek töpörtyűfesztivált a Balatonfenyveshez tartozó Imremajor Hunyadi udvarában az előttünk álló hétvégén. Az esemény fő attrakciójához, a töpörtyűsütő versenyhez csak a konyhai felszerelést kell magukkal vinniük a csapatoknak, az alapanyagról, azaz öt kiló zsírszalonnáról a Majorka Turisztikai Egyesület és Rendezvényközpont gondoskodik.

A verseny szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik, és amíg a háziasszonyok és háziurak a tábori tűzhelyek mellett szorgoskodnak, a vendégek mulatós élőzene kíséretében nézelődhetnek a kézművesvásáron. A szakmai zsűrinek egy adag töpörtyűt kell leadniuk a versenyre kelő turistáknak, jó eséllyel viszont azok pályázhatnak a győzelemre, akik mangalica-, liba-, hal- vagy vaddisznóhúsból készült töpörtyűt is tálalnak a bírálóbizottságnak. – Jóllakottan senki se menjen szombaton Imremajor irányába – tanácsolják a töpörtyűfesztivál szervezői.

Hagyományos esemény hívja fel a figyelmet ezen a hétvégén Balatonfüreden arra, hogy tagadhatatlanul zajlik a borturisztikai szezon a magyar tengernél. Fúvószenekar előadása nyitja meg ma este a balatonfüredi szüreti fesztivált, majd táncházban rophatják a helyiek és a rangos őszi esemény látogatói.

A füredi borászok finom italokkal várják a vendégeket
Fotó: Facebook

Másnap délben látványos borlovagrend-avatást tartanak, ezt követően a vásárcsarnok parkolójában gyülekeznek a fesztiválozók. A délután 4-kor kezdődő, várhatóan jó hangulatú szüreti felvonulás a Kisfaludy Színháznál ér majd véget, ahol a környékbeli népdalkörök mutatkoznak be. A füredi borászok a borvidék legjellegzetesebb nedűjével, az olaszrizlinggel várják a vendégeket, de lesz frissen szedett szőlőből készült must is. Mellé ínyenceknek való helyi ételeket kínálnak, így lesz mire kortyolgatni a legjobb évjáratú borokat.

Másutt is érdemes kirándulást tenni: a balatonlellei Kishegy pincészetei és a kitelepült vendéglők murcifesztiválra invitálják a kirándulókat, a boglári wee­kend-program során pedig különböző ízesítésű lángosgolyókkal és újborral kínálja vendégeit az üdülőhely egyik legnépszerűbb bisztrója.

A hétvége leglátogatottabb eseménye várhatóan a szombaton kezdődő, kétnapos szigligeti süllőfesztivál lesz. A nemzeti kincsünkként kezelt balatoni süllő (Sander lucioperca) – amellyel kapcsolatban egy neves francia szakács azt írta: nem kell siránkozni, hogy nincs tengerünk, mert a balatoni süllőből is remek ételt lehet készíteni – ezúttal is főszerepet kap a helyi strandon tartandó rendezvényen. A süllőfesztiválra Fonyódról Badacsony érintésével szombaton és vasárnap 10 órakor különhajót indít a Bahart – hívták fel lapunk figyelmét. Szigligeten nem lesz halsütő verseny, de az gyanítható, hogy a versenyen kívül a tepsis süllő lesz idén is a favorit. Ez a halfajta még nem hungarikum és nincs földrajzi árujelzője, habár úgy tudjuk, hogy annak kérelmezését a balatoni hallal együtt már megkezdte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Utolsó menetrendi járatok

A Bahart őszi menetrendje szerint szombaton és vasárnap utoljára indulnak menetrendi hajók a téli pihenésre készülő magyar tengeren. Érdemes kihasználni az utolsó melengető napsugarakat a vízen: Siófokról Füredre és Tihanyba, illetve onnan vissza, Fonyód és Badacsony között a következő két napon négy-négy járattal utazhatnak a kirándulók. Szombaton és vasárnap Siófokról, Keszthelyről és Füredről három-három, Badacsonyból pedig egy-egy sétahajó is indul. Az utolsó menetrendi és sétahajójáratokat idén is október 23-án indítja a balatoni hajózási társaság.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.