Komoly érvágást jelentett a hazai és az európai uniós borágazatnak a koronavírus-járvány, valamint a betegség terjedését megakadályozni hivatott korlátozó intézkedések zöme. A turizmus és a vendéglátóipar szinte teljes leállása miatt a borászatok egyik napról a másikra veszítették el piacuk jelentős részét. A Borászati Vállalkozások Európai Bizottságának becslése szerint az unió borfogyasztása körülbelül harminc százalékkal esett vissza az úgynevezett HoReCa (szállodák, éttermek, kávézók) szektor leállása miatt. Értékben a csökkenés még ennél is drasztikusabb: mivel a szupermarketek jellemzően alacsonyabb kategóriájú borokat árulnak, a bevételkiesés elérheti akár az ötven százalékot is. Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke szerint a minőségi borokat előállító, vendéglátásba szállító borászatok eladásai akár 60-80 százalékkal is visszaeshettek a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet miatt.
Az el nem adott készletek az idei szőlőszüretre is komoly hatással lehetnek. – A pincékben pihenő borok az új évjárat helyét foglalják. A borászatoknak még a szüret előtt mérlegelniük kell, hogy ezek a tételek eladhatók-e – hívta fel a figyelmet Brazsil Dávid, a HNT főtitkára. A szakember lapunknak elmondta: míg a múlt évben hazánk maga kezdeményezte Brüsszelben a különböző piacmentő intézkedések bevezetését – a zöldszüretet és a krízislepárlást –, az idén a járvány miatt az Európai Unió alanyi jogon biztosítja a tagállamoknak a válságkezelési lehetőségek ezen módozatait. – A magyar kormány az EU tagállamai közül az elsők között reagált a problémára s alakította át támogatási programját a magyar szőlőtermesztők és bortermelők koronavírus okozta kárainak enyhítésére – mutatott rá a főtitkár. Hazánkhoz hasonlóan az olasz, a francia és a spanyol területeken ugyancsak kezdeményezték a krízislepárlást. Az intézkedés elsődleges célja a piaci nyomás csökkentése a bor- és a szőlőpiacon.

Fotó: Havran Zoltán
Ebben az évben a 2,5 milliárd forint forrással tervezett krízislepárlás kínál alternatívát azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek. Brazsil Dávid szerint minden termelő önkéntes alapon vehet részt a programban, az intézkedés egyik legnagyobb előnye pedig az, hogy mivel a lepárlóknál keletkező alkohol csak ipari vagy gyógyászati célokra használható, ezért az alkoholtermékek piacát nem terheli tovább, ugyanakkor komoly segítséget jelenthet a járvány elleni további védekezésben.