Fordulatos lakáspiaci helyzet jellemzi a 2020-as évet

Már tavaly kevesebb lakást adtak el, idén az árakban is trendforduló következett be.

Sós Natália
2020. 12. 16. 20:30
null
A tervezet szerinti kedvezményes ár miatt sok bérlő várhatóan megvásárolja a bérleményét Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hullámvasutazás éve volt 2020, de nem csupán a pandémiás helyzet miatt – derül ki az ingatlan.com szerdán közzétett összefoglalójából.

– Fontos tisztázni, hogy a magyarországi lakáspiac a járvány megjelenése előtt elérte a tetőpontot: az adásvételek száma már 2019-ben csökkenésnek indult, 2020 viszont a lakásárakban is a trendforduló éve volt – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Azonban nemcsak a járványhatás miatt voltak változások az idei évben, hanem már a koronavírus megjelenése előtti szinthez képest is csökkentek az átlagos eladási négyzetméterárak, az adatok szerint 5,8 százalékkal. A kisebb városokban 6,4 százalékkal kerültek lejjebb az árak, míg a megyeszékhelyen csekély mértékű drágulás volt.

– A befektetési célú lakásvásárlók idén azzal szembesülhettek, hogy a bérleti díjak csökkennek, ráadásul a lakásárak is a csúcson vannak, a hozamok csökkenése miatt újabb ingatlan vásárlása számukra már nem volt jó üzlet. Idén a saját célra vásárló vevők uralták a lakáspiac keresleti oldalát. A külföldi turisták eltűnése miatt Budapest belső kerületeiben a rövid távú lakáskiadás is leállt 2020-ban, ami lejtőre küldte az albérletárakat. Ősz végére pedig már országos trenddé vált a bérleti díjak csökkenése – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

A korábbi évekhez hasonlóan januárban és februárban fellendült a lakáspiac, azonban a járvány márciusi megjelenése negatívan érintette a piacot: az első hullám idején 40-50 százalékkal maradt el a tavalyi évhez képest. A második hullám idején emelkedett a forgalom, amely ekkor már elérte a tavalyi szintet. Októberben a lakosság inkább kivárt a 2021-ben újonnan megpályázható lakástámogatások miatt.

A portál adatai szerint minden településen olcsóbbak lettek az ingatlanok. Februárban még az eladott fővárosi lakások négyzetméterenkénti ára átlagosan 722 ezer forint volt, decemberben viszont már csak 681 ezer forint. A hirdetési adatokból kiderül: Budapesten a magánszemélyek által eladott lakások négyzetméterára egy év alatt 6 százalékkal esett vissza.

A fővárosban is mérséklődtek a lakásárak
Fotó: Bach Máté

A vidéki városokban 6,4 százalékkal, 367 ezerről 343 ezer forintra mérséklődött a négyzetméterár február óta, a községekben pedig 2,6 százalékkal, 203 ezer forintra. Egyedüli kivételnek a megyei jogú városok számítanak, ahol 4,2 százalékkal, 379 ezer forintra nőttek az átlagos eladási négyzetméterárak.

– A lakáspiac sajátosságaiból adódóan van egy alapvető stabilitás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nehezebb gazdasági helyzetben is lesznek háztartások, amelyek eladni és vásárolni szeretnének, például gyermekek születése miatt, vagy akár szét- vagy összeköltözésből adódóan – vázolta fel a várható helyzetet Balogh László.

A várakozások szerint az állami lakásprogram új elemei, a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a csokos lakások illetékmentessége mellett a 3 milliós lakásfelújítási támogatás is segítheti majd az élénkülést.

A szakember szerint a program hatása kettős. Egyrészt a felújítandó lakások iránti keresletet élénkítheti, másrészről pedig lehetnek olyanok, akik inkább a felújítást választják a költözés helyett. Balogh László elmondta, hogy az árak jövőbeni alakulásában érezhető drágulás nem várható, mert a megfizethetőség plafonja közelében vannak a lakásárak a legtöbb településen, így a növekedés inkább az adásvételek számában lesz érzékelhető 2021-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.