György László: Több mint négy és fél millióan dolgoztak augusztusban

A foglalkoztatás mértéke augusztusra elérte a tavalyi szintet: több mint négy és fél millióan dolgoztak Magyarországon – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2020. 10. 15. 10:11
null
György László szerint bevált a patrióta gazdaságpolitika Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

György László a Központi Statisztikai Hivatal jelentését értékelve felhívta a figyelmet, hogy 3,8 százalék volt a munkanélküliség, ami a harmadik legjobb adat az Európai Unióban.

Ugyanakkor augusztusban az ipari termelés volumene 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés ennél jóval kisebb mértékben, csak 0,2 százalékkal csökkent, azaz lényegében az egy évvel korábbi szinten maradt.

Úgy tűnik – fűzte hozzá –, hogy az exportkapacitások is versenyképesek, és a megrendelésállomány növekedése is bizakodásra ad okot.

Fotó: Koronavírus.gov.hu

– A középtávon előttünk álló időszakról pedig azt mondhatjuk, hogy (...) Magyarország a tíz legjobb beruházási célpont között van, s közel négyezer milliárd forintnyi, a GDP-nk majdnem tíz százalékának megfelelő új beruházásról született döntés Magyarországon – fogalmazott.

A kormány arra számít – mondta –, hogy

az ipar a következő hónapokban is képes lesz a tavalyi szintet hozni a koronavírus-járvány ellenére.

Szólt arról is, a gazdaságvédelmi akcióterv során a kormány megvédte a munkahelyeket, sőt újakat hozott létre; most és a jövőben elsősorban az új munkahelyek létrehozására helyezik a hangsúlyt, illetve a beruházásösztönző támogatásokra.

György László: Amit csak lehet, érdemes itthon gyártani

Az eredetileg tervezett 3,85 milliárd forint helyett 7,3 milliárd forint forrás áll a vállalkozások rendelkezésére a Zöld nemzeti bajnokok programban, melyben az előminősítés határidejét meghosszabbítják – jelentette be hétfőn György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

– A magyar kormány kiemelt célja a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó, nagy növekedési potenciállal rendelkező feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseinek támogatása. A 7,3 milliárd forintos keretösszegű Zöld nemzeti bajnokok konstrukció esetén az előminősítésre jelentkezés határidejét a vállalkozói visszajelzések alapján a tervezetthez képest meghosszabbítjuk, így arra augusztus 14-ig van lehetőség – közölte tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

– A koronavírus-járvány igazolta a 2010 óta követett kormányzati megközelítést, amely szerint, amit csak lehet, érdemes itthon gyártani, hiszen ezzel az önellátási képességek megerősítése mellett a hazai munkahelyeket és a magyar családok megélhetését támogatjuk. Ez az elvárás nemcsak az egészségipar, hanem a zöldgazdaság vállalkozásaira is igaz. A Zöld nemzeti bajnokok esetén éppen ezért döntöttünk a társadalmi egyeztetést követően azonnal keretemelésről: az eredetileg tervezett 3,85 milliárd forint helyett 7,3 milliárd forint forrás áll a vállalkozások rendelkezésére a konstrukcióban – emelte ki György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.