Harmadára zsugorodhatott a cigaretta hazai feketepiaca

Az első hat hónapban összesen 13 millió szál illegálisan behozott vagy itt előállított cigarettát foglalt le az adóhatóság – ez csupán a fele, a harmada a korábbi években lefülelt féléves mennyiségeknek. Azt nem lehet nagy bizonyossággal állítani, hogy a hatósági akciók eredményeinek csökkenése a cigaretta hazai feketepiacának zsugorodására is utal, de akár még ez is megeshet. A világjárvány ugyanis igencsak megnehezítette egyes bűnözői körök dolgát, különösen a nagy mennyiségű csempészés vált nehézkessé.

Jakubász Tamás
2020. 07. 15. 7:30
null
Árulkodó jel: a kutya szagot fogott, az ajtó rejtheti az illegális árut Forrás: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan megsínylette a cigaretta fekete­piaca a karantént, az utazási korlátozásokat hozó járványidőszakot – legalábbis erre lehet következtetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb adataiból.

A hatósági kimutatás ugyanis arról árulkodik, hogy visszaesett a lefoglalt illegális áru mennyisége, mégpedig drasztikusan. A jelenség persze – a dohányzással ellentétben – korántsem káros.

Érdemes elsőként leltárt tartani az idei hatósági fogások között. A NAV pénzügy­őrei és pénzügyi nyomozói idén, az első fél évben nagyjából hatezer esetben intézkedtek a dohány feketepiacának kisebb vagy nagyobb, szervezett vagy alkalom szülte szereplőinek ügyeiben. Az akciókban 13,2 millió szál jogsértő módon behozott vagy itt előállított cigaretta akadt fenn a hatósági hálón, a füstölnivaló együttes értéke kevéssel ugyan, de túllépte az egymilliárd forintot. Emellett a NAV emberei több mint 3,3 tonna finomra vágott vagy egyéb fogyasztási dohányra bukkantak, a jelentősnek tűnő mennyiség feketepiaci ára megközelítette a 210 millió forintot.

Bár az idei adatok önmagukban jelentősnek tűnnek, a korábbi évek statisztikáival összehasonlítva mégis igen csekélynek nevezhetők. Tavaly például csak májusban, 17 millió szál cigarettát vont ki a hatóság az adófizetés nélküli forgalomból, vagyis az egyhavi fogás nagyobb volt, mint az idei egész féléves. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy 2019 – a maga 64 millió szál cigarettájával és 45 tonna dohányával – kiemelkedő évnek számított a feketekereskedelem elleni küzdelemben, de az idei adatok jócskán elmaradnak a korábbi évek értékeitől is.

Nemzetközi jelenség, hogy a járvány miatt elrendelt közlekedési, áruszállítási korlátozások, és az ehhez kapcsolódó jelentősebb hatósági ellenőrzések miatt idén a korábbinál jóval szűkebb tér maradt – ha maradt egyáltalán – az engedély nélkül előállított vagy beszerzett áruk mozgatására. Valóságos szenzációnak számítottak az európai vírusválság idején azok a hírek, amelyek a drog­piac összeomláshoz közeli helyzetéről szóltak.

A nemzetközi kereskedelem erős csökkenése szinte elvágta az utánpótlási vonalakat, s a jelenség nem csak a drogoknál éreztette hatását.

Árulkodó jel: a kutya szagot fogott, az ajtó rejtheti az illegális árut
Fotó: Kurucz Árpád

A cigaretta hazai feketepiaca persze másként működik. Az utóbbi időben többször is akadt példa arra, hogy egyesek olyan illegális gyárat rendeztek be idehaza, amelyben akár milliószám állíthattak elő cigarettát. Ehhez persze papírt és dohányt kellett nagy mennyiségben beszerezni, és a megfelelő munkaerő mellett a raktározásról is gondoskodni kellett. Mások kisebb tételben csempésztek, főleg a zöldhatáron. Tavaly arra is volt példa, hogy a Tiszán, a víz alatt próbálták meg Ukrajnából Magyarországra áthúzni a dohányárut. A leggyakrabban azonban az egyik legrégebbi módszerhez folyamodtak és folyamodnak ma is az érintettek, és autóik átalakítása után a jármű kárpitja mögé, az ajtókba vagy a plafonnál rejtenek el cigarettát, dohányt. Ezek a kísérletek sokszor nem járnak eredménnyel – az utóbbi hetekben több efféle, meghiúsított próbálkozásról is számot adott a hatóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.