Havi 200 ezer forintos támogatás az új munkavállalók után

A Századvég a magyar kormány által bemutatott gazdaságvédelmi akcióterv elemeit elemzi és értékeli.

Forrás: Századvég2020. 06. 03. 17:12
null
Forrás: Századvég
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány következtében világszerte lelassult a gazdaság, leállt a turizmus, és munkahelyek szűntek meg. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a magyar kormány által bemutatott gazdaságvédelmi akcióterv elemeit elemzi és értékeli mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban.

Magyarország kormánya az elsők között, március 18-án jelentette be első gazdasági mentőcsomagját. A kormányzat és a nemzeti bank együttesen idén és a következő években a 2019-es GDP 8-20 százalékával egyenértékű, több mint 9000 milliárd forintot biztosít a gazdaság megvédésére.

A Munkahelyteremtő Bértámogatási Program 80 milliárd forintból 70 ezer álláskereső munkához jutását tudja elősegíteni. A program keretében a munkáltatók 6 hónapig bértámogatásban részesülnek az újonnan felvett munkavállalóik után, amelyért cserébe vállalják, hogy azt követően további 3 hónapig tovább foglalkoztatják őket.

A Kormány a támogatott hat hónap alatt a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 100 százalékát, de legfeljebb 200 ezer forintot térít meg a munkáltatóknak. Vagyis a munkavállaló a támogatás keretében havi 112 ezer forint nettó jövedelemhez juthat, amely a 9 hónapos foglalkoztatás alatt, minimálbéren történő foglalkoztatást feltételezve közel egy millió forintos nettó jövedelmet jelent a munkavállaló számára.

Fotó: Századvég

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében induló program jó lehetőséget nyújt azokban a szektorokban tevékenykedő vállalkozásoknak, amelyeket a veszélyhelyzeti intézkedések hátrányosan érintettek, és kénytelenek voltak munkavállalókat elbocsátani. A program célcsoportja elsősorban az a 160 ezer álláskereső, akik álláskeresési járadékot vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapnak. Ugyanakkor a munkáltatók bármelyik, az állami foglalkoztatási szervnél nyilvántartott álláskereső foglalkoztatása után igénybe vehetik.

A bértámogatáshoz feltétel, hogy az igénylőnek ne legyen köztartozása, adótartozása, rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kell rendelkeznie, és nem folyhat ellene csődeljárás, felszámolás, illetve végelszámolás sem. Továbbá feltétel, hogy az adott vállalatnál a munkavállalói létszám a támogatás igénybevételének következtében emelkedjen a kérelem benyújtását megelőző 6 havi átlagos statisztikai létszámhoz viszonyítva.

A kérelmek benyújthatók a Cégkapun keresztül, területileg illetékes járási és Budapesten a kerületi foglalkoztatási osztályokon keresztül. Ezzel kapcsolatosan a munka.hu-n részletes információk érhetők el. A kérvények beadása a lehető legegyszerűbben, 2 oldalas kérvény kitöltésével és 2 melléklet beadásával elvégezhető. Amennyiben nincs szükség hiánypótlásra, a foglalkoztatási szolgálat a kérvényeket 8 napon belül elbírálja.

Bővebb információk a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldalán IDE és IDE kattintva érhetőek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.