ITM-államtitkár: Az innovációnak gazdasági hasznot kell hoznia

Bódis József kiemelte, a szaktárca zászlajára tűzte a hazai innovációs folyamat megújítását annak érdekében, hogy Magyarországon új és sikeres innovációs környezet legyen.

Forrás: MTI2019. 10. 02. 14:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fórumot az állami tulajdonú Valor Hungariae Zrt. szervezte a Magyar Innovációs Szövetség közreműködésével Bíró László születésének 120. évfordulója alkalmából. Az ITM államtitkára kiemelte, a szaktárca zászlajára tűzte a hazai innovációs folyamat megújítását annak érdekében, hogy Magyarországon új és sikeres innovációs környezet legyen.

Bódis József emlékeztetett: európai uniós célkitűzés, hogy a versenyképesség növelése érdekében 2020-ra a kutatás-fejlesztésre, innovációra fordított forrás érje el a GDP 3 százalékát. Magyarország 1,8 százalékos aránnyal számol, jelenleg 1,5 százaléknál tart, és reális az 1,8 százalék elérése – tette hozzá.

Bódis József felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszerben még mindig vannak párhuzamosságok, előfordul, hogy az egyetemek és a vállalatok közötti együttműködések formálisak, kevésbé funkcionálisak. Magyarországon a szabadalmaztatási rendszer nem ideális, nem segíti az innováció sikerét, és mindezen változtatni kell.

Az ITM államtitkára szólt arról, hogy 2015 és 2018 között 655 milliárd forint hazai és uniós forrás érkezett a magyar kutatás-fejlesztési, innovációs szektorba, a legtöbb forrás arányaiban a kis- és középvállalkozásoknak jutott. Fontosnak nevezte, hogy ez a szektor eredményesebb legyen az innovációban, a forrás felhasználásában, és rámutatott arra, hogy az innováció sikeréhez a folyamatalapú támogatási modell minden lépcsőjével komolyan kell foglalkozni.

Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke kiemelte, a Magyar Innováció Napja jól kiegészíti szövetségük rendezvényeit, és arra hívta fel a figyelmet, az innováció komplex folyamatát végig kell vinni az ötlettől a termék piaci megjelenéséig, ezt példázza Bíró László munkássága.

Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy minden évben szeptember 29-én megtartják a Magyar Innováció Napját, és kiadják a Bíró László Magyar Innovációs Díjat, amelyet kuratórium ítél oda.

A Magyar Innováció Napja tudományos fórum résztvevőit videón köszöntötte Bíró László lánya, Bíró Mariann Argentínából. Úgy fogalmazott, örömmel látja, a magyar tudományos élet, a magyar közélet és a magyar gazdaság tudja, hogy a magyar gondolkodásmód fontos értékteremtő a világban. „Szívélyes üdvözletemet küldöm minden magyar tudósnak, innovátornak, feltalálónak és mindenkinek, akit megérintett Bíró László munkássága és méltónak ítélték arra, hogy a Magyar Innováció Napját az ő születésnapján ünnepeljék, nevéről innovációs díjat nevezzenek el” – fogalmazott Bíró Mariann.

Bíró Lászlónak számos találmánya volt, a világhírnevet végül a golyóstoll hozta meg számára, amelyet Argentínában szabadalmaztatott, a golyóstollat a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven említik.

A tudományos fórumhoz kapcsolódó kiállításon bemutatták Bíró László munkásságát. A Valor Hungariae Zrt. innováció-menedzsmentre, hasznosításra és technológiatranszferre szakosodott 100 százalékban állami tulajdonú vállalat, a célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a magyar találmányok piaci sikeréhez, a hazai innovációk eredményes hasznosításához.

Szolgáltatásokat nyújt a magyar feltalálóknak, lehetőséget kínál találmányok, magyarországi és Kárpát-medencei magyar innovációk széleskörű megismeréséhez, befogadásához a termékfejlesztés valamennyi szakaszában. Szolgáltatásai magában foglalják a találmányok újdonságvizsgálatát, szellemi tulajdonvédelmi oltalmaztatását, piaci értékelését, menedzselését, finanszírozását és piacra juttatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.