Jelentős visszapattanás várható a magyar gazdaságban

Újabb fejleményekről számolt be az innovációs tárca a gazdaságvédelmi akciótervvel kapcsolatban. György László államtitkár bizakodó, szerinte a támogatásoknak is köszönhetően év végére elérjük a korábbi foglalkoztatási szintet, a hazai gazdaság pedig a második negyedévi visszaesés után gyorsan visszapattanhat.

2020. 08. 17. 12:00
null
György László: nem szükséges a munkahelyvédelmi bértámogatás meghosszabbítása Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 910 ezren részesülnek munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban. A támogatási programokkal több mint félmillió állást védett meg eddig a kormány – közölte György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikusa hangsúlyozta, Magyarországon a negyedik legjobb a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban. Júliusban a foglalkoztatottak száma ötvenezerrel maradt el 2019 júliusától, de a tíz évvel ezelőttihez viszonyítva 730 ezerrel több a foglalkoztatott. Emlékeztetett, azt mondták,

ahány munkahelyet megszüntet a vírus, annyit hoznak létre, és ezt szerinte ebben az évben sikerül is megvalósítani.

Lapunk bértámogatásra szóló kérdésére az államtitkár azt mondta, az augusztus végi határidőt nem látják szükségesnek meghosszabbítani, de folyamatosan egyeztetnek róla a munkaadói és munkavállalói képviseletekkel.

György László a második negyedéves GDP-adatról is beszélt, hangsúlyozva, a magyar gazdaság az uniós átlagnál kevésbé esett vissza. 2013 és 2019 között az első ötben volt a magyar gazdasági növekedés az unióban, és az a cél, hogy a következő hétéves periódusban ugyanígy legyen. György László hozzátette,

az uniós átlaghoz viszonyított előny akár újra három-négy százalékpont is lehet, mert több tényezőnek köszönhetően jelentős visszapattanást várnak az év második felében.

Az államtitkár kitért a szak- és felnőttképzési diákhitelre is, nagyon fontos mérföldkőnek nevezve azt a munkaalapú gazdaság kiépítésében. A Diákhitel Plusz konstrukció keretében több mint 17 ezer fő igényelt már hitelt.

György László: Nem szükséges a munkahelyvédelmi bértámogatás meghosszabbítása
Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Arról is beszámolt, hogy

augusztus végére el fog készülni a Vállalati fehér könyv.

Ez a vállalkozásokat segíti majd abban, hogyan tartsák meg munkavállalóikat és hogyan őrizzék meg a dolgozók egészségét a járvány esetleges második hulláma idején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.