Jelentősen mérséklődött a magyarországi adósságráta

A kormány változatlanul elkötelezett a kiszámítható és felelősségteljes költségvetési politika iránt, ahol kiemelt szerep jut az államadósság csökkentésének.

Magyar Nemzet
2019. 10. 23. 6:45
null

A kormány változatlanul elkötelezett a kiszámítható és felelősségteljes költségvetési politika iránt, ahol kiemelt szerep jut az államadósság csökkentésének.

A kormány változatlanul elkötelezett a kiszámítható és felelősségteljes költségvetési politika iránt, ahol kiemelt szerep jut az államadósság csökkentésének – áll a Pénzügyminisztérium tegnapi közleményében. A legutóbbi hivatalos számok visszaigazolják ennek eredményességét, hiszen a korábbiakhoz képest is jelentősebben mérséklődött az adósságráta: 2017-ben a GDP 73 százaléka alá, tavaly pedig 70,2 százalékra.

Az idei első fél évben ez a tendencia tovább folytatódott, így az év végére várt 68,5 százalékos mutató reálisan teljesíthető. A kormány eltökélt célja az, hogy a négyéves ciklus végére az államadósság aránya a 60 százalékos szint alá kerüljön.

Az államháztartási hiány 2012 óta minden évben az erre vonatkozó, háromszázalékos konvergenciakrité­rium alatt teljesül, így 2013-ban meg is szűnt a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás, amelyet az uniós szervek rögtön a 2004-es csatlakozáskor indítottak. Tavaly a hiány ismét a tervezett mérték alatt, a GDP 2,3 százalékában teljesült. Az idei év költségvetési folyamatai pedig előrevetítik az 1,8 százalékos hiánycél elérését. Fontos pozitív fejlemény továbbá – húzta alá a közlemény –, hogy az Eurostat a korábban megfogalmazott módszertani fenntartásait Magyarországra nézve visszavonta.

Csökkent az államháztartási hiány és az államadósság GDP-hez viszonyított aránya tavaly az Európai Unióban és az euróövezetben is. A 19 országot tömörítő euróövezetben a GDP-arányos államháztartási deficit 0,5 százalékra süllyedt 2018-ban a 2017-ben elért 0,9 százalékról. A 28 tagú unióban 2017-ről 2018-ra, GDP-arányosan egy százalékról 0,7 százalékra mérséklődött a hiány.

A múlt év végén Észtország mondhatta magáénak a legkisebb mértékű, 8,4 százalékos GDP-arányos államadósságot, majd Luxemburg (21 százalék), Bulgária (22,3 százalék), Csehország (32,6 százalék), Litvánia (34,1 százalék) és Dánia (34,2 százalék) következett. Az adósságrátát a legnagyobb mértékben Litvánia csökkentette egy év alatt, 5,2 százalékponttal. Mindössze két uniós tagállamban érte el vagy haladta meg a háromszázalékos küszöböt a GDP-arányos hiány tavaly: Romániában három százalékra, Cipruson pedig 4,4 százalékra rúgott a deficit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.