Keresztülhúzta a kormány az önkormányzatok adóemelési terveit

Rendeletben tiltotta meg a kormány, hogy az önkormányzatok jövőre emeljenek a helyi adókon, új közterhet vezessenek be vagy megkurtítsák az adókedvezményeket. – A kormány a járvány elleni küzdelem részeként folyamatosan csökkenti az állami adókat, számos baloldali vezetésű városban, kerületben azonban emelnék a helyi közterheket. A lakosság és a vállalkozások védelmében el kellett rendelnünk az adóemelési stopot – mondta lapunknak a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András hozzátette: így Karácsony Gergely sem sarcolhatja meg a fővárosi cégeket.

Jakubász Tamás
2020. 12. 03. 6:18
2015-ben változott a bevásárlóközpontok létesítését szabályozó törvény
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem emelhetnek a helyi adókon 2021-ben Magyarország önkormányzatai, nem vezethetnek be új közterhet és a ma élő adókedvezményeken, mentességeken sem szigoríthatnak – ez szerepel abban a kormányrendeletben, amely kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben. – Válságos időket élünk, a kilábaláshoz a közterhek csökkentésére van szükség – így nyilatkozott lapunknak a pénzügyminiszter helyettese, amikor az adóemelési stop bevezetésének okairól kérdeztük. Tállai András államtitkár kifejtette: a kormány az elmúlt hónapokban több adócsökkentésről is határozott, az állam négyszázmilliárd forint adóról mondott le, s ezt azért tette, hogy a válság sújtotta ágazatok vállalkozásai talpon maradhassanak, a munkavállalók pedig megtarthassák állásukat, keresethez juthassanak.

– Ehhez képest egyes helyi önkormányzatok adót akarnak emelni, ami teljességgel érthetetlen – jegyezte meg a miniszterhelyettes, aki külön is beszélt Budapest ügyéről, ahol – mint mondta –

a főpolgármester százmilliárdos nagyságrendű állampapíron és több tíz milliárdnyi készpénzen ül, mégis durva adóemelést fontolgat, amit cinikus módon újraindítási adónak keresztelne el.

Tállai András: Karácsony Gergely sem sarcolhatja meg a fővárosi cégeket.

– A nehéz helyzetben lévő vállalkozásokon, a munkavállalókon és a nyugdíjasokon nem segítenek a megszorítások, de a politikai hazugságok, a kamuhírek és a kamuvideók sem. Üdvös lenne, ha a baloldal legalább egy időre mellőzné ezeket az eszköztárából – mondta az államtitkár, majd arról beszélt: a baloldal megszorításokra épülő politikája csak súlyosbítja a családok és a vállalkozások helyzetét. – Ezzel egyszer már tönkretették az országot, és segítség helyett most is tovább rontanák a magánszemélyek és a vállalkozások helyzetét – fűzte hozzá. Úgy vélte, a baloldal válságkezelése mindig csak megszorításokból áll, így volt a kormányzásuk alatt, és a jelek szerint most, a koronavírus-járvány idején is ezt az utat választották.

Szavai alátámasztására a miniszterhelyettes rövid felsorolást tartott a baloldal megszorító terveiről. – Amíg – kezdte – a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseket, adócsökkentéseket szövegez meg, addig a Karácsony Gergely által vezetett fővárosi önkormányzat a Budapesten működő vállalkozások megadóztatását készíti elő. V. Naszályi Márta, az I. kerület Párbeszéd által delegált polgármestere egyes esetekben háromszorosára srófolja a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület-használati díjakat, a DK-s Nie­dermüller Péter vezette Erzsébetvárosban pedig az építményadót emelnék meg.

Kispest vezetője, Gajda Péter a legutóbbi időben a helyi korrupciógyanús ügyek miatt került a híradásokba. Ezután a megszorítás kifejezés is a nevéhez kapcsolódhat

Kispesten Gajda Péter MSZP-s polgármester a piaci árusokat sarcolja, s az emberekkel fizettetné meg a járvány okozta válság kiadásait többek között Miskolc, Ózd, Eger, Gyöngyös, Vác, Baja, Aba és Budakalász baloldali vezetősége is. – Van, ahol a temetkezési és a közlekedési díjakat emelik, vagy éppen elbocsátanak, fizetést csökkentenek – sorolta Tállai András.

Kérdésünkre a miniszterhelyettes azt mondta: a kormány döntése nyomán a baloldali adóemelésekből biztosan nem lesz semmi.

Az adóemelési stop nyomán helyi adót jövőre nem lehet növelni, kedvezményt, mentességet nem lehet csökkenteni, s új teher sem vezethető be.

Szavai szerint a lakosság és a vállalkozások védelmében el kellett rendelniük az adóemelési stopot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.