Később jön a dinnyeszezon

Július első napjaiban már kapható lesz a hazai dinnye. A szezon valamivel később kezdődik, s a szakemberek egyelőre annak ellenére jó esztendőre számítanak, hogy az időjárás feladta a leckét. Az ültetések időpontjának széthúzásával várhatóan a piaci gondok is elkerülhetők az idén.

Nagy Kristóf
2019. 06. 15. 6:55
null
Július közepéig csak a belső piacot, majd azt követően az exportigényt is ki kell szolgálni Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Június utolsó, illetve július első napjaitól jelenhet meg nagy mennyiségben a magyar dinnye, az időpont az átlagos szezonkezdethez képest egy-két hetes csúszást jelent. Ennek oka, hogy az ültetés után a szokásosnál hűvösebb volt – mondta lapunk megkeresésére Ledó Ferenc. A FruitVeB elnöke szerint ugyanakkor a mostani kánikula felgyorsíthatja az érést, mivel a dinnye fejlődését alapvetően segíti a forró és száraz időjárás.

– Összességében eddig biztatók az idei dinnyeszezonra vonatkozó kilátások, ám több problémával is meg kell küzdeniük a termelőknek – részletezte a szakember. A csapadékos május miatt az ültetvények gyomosak, a gyomlálást pedig kézzel kell elvégezni, ami nagy kihívást, megterhelő munkát jelent. Ugyanakkor ez elkerülhetetlen, különben a gyomok elnyomják a termést. Szintén fontos feladat a növényvédelmi munkák elvégzése, mivel a gombásodás a dinnyét is érinti.

Ledó Ferenc kérdésünkre felidézte: arra ösztönzik régóta a termelőket, hogy az ültetés időszakát húzzák szét, ne egyszerre ültessék a növényt. Ez a piaci viszonyok miatt előnyös: július 15-ig jellemzően a spanyol és a görög dinnyék uralják a piacot. Eddig az időpontig a hazai termés a belső piacot kell hogy ellássa.

Július közepétől a mediterrán országokban leterem a dinnye, ezért azt követően már a magyar termés jelenik meg az export­piacokon is, így a belső kereslet kielégítése mellett már a kivitelt is szem előtt kell tartani. Ha a termőterületek jelentős részén idejekorán érik meg a dinnye, az már problémát jelenthet az értékesítésnél. Ledó Ferenc szerint nem várható az idén túlkínálati időszak.

Július közepéig csak a belső piacot, majd azt követően az exportigényt is ki kell szolgálni
Fotó: Bach Máté

A görögdinnye termőterülete némileg csökkent, míg tavaly 4300 hektár körül alakult, addig az idén négyezer hektáron termesztik a szezonális növényt. A termőterület Békés megyében csökkent, elsősorban a munkaerőhiány ­miatt, ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében némileg nőtt. Átlagosan évi 180–230 ezer tonnát takarítanak be a termelők, idén ­várhatóan 200 ezer tonna körül alakulhat a termés. Ebből jellemzően 60-80 ezer tonnát exportálunk. Sárgadinnyét ­700-800 hektáron termesztenek, ennek fele hidegfóliás, tehát sárgadinnyéből már a magyar is megtalálható a piacokon, üzletekben.

A FruitVeB elnöke felidézte: jellemzően augusztus 20. körül, Lőrinc-naphoz köthetően ér véget a hagyományok szerint a dinnyeszezon. Ennek oka, hogy korábban az volt a jellemző, hogy a nemzeti ünnep után csapadékosabb periódus következett, azt követően, szeptembertől pedig az egyre hűvösebb éjszakák már nem tették lehetővé a termesztést. Ez a klímaváltozás miatt napjainkban már nem feltétlenül igaz, ezért az egyes kertészetekben – a szezon elhúzásával – még szeptemberben is kitarthat a hazai dinnye szezonja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.