Kibővül a DAX, megnőhet a német részvények iránti kereslet is

Az eddigi harminc helyett negyven tagú lesz a DAX, és az indextagság feltételei is szigorodnak.

Fellegi Tamás Péter
2020. 11. 24. 16:50
A trader sits in front of the DAX board at his desk at the Frankfurt stock exchange
A trader sits in front of the DAX board at his desk at the Frankfurt stock exchange, Germany, June 29, 2015. European shares took a hammering in early deals on Monday, with Southern European banks especially badly hit, after Greece closed its banks and imposed capital controls as a result of its debt problems. Germany's DAX and France's CAC both fell by around 4 percent, while the euro zone's blue-chip Euro STOXX 50 index also declined by a similar amount - marking the Euro STOXX's worst one-day percentage loss since late 2011. REUTERS/Ralph Orlowski - RTX1I7LC Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai részvénypiacok közül talán a legfontosabb a frankfurti, melynek legfontosabb indexe, a DAX eddig harminc részvényt tartalmazott. Ez ma már kevésnek tekinthető, hisz ennél több komoly, nagy cég van a német tőzsdén. Nem véletlen, hogy a sokkal nagyobb amerikai piacon is háttérbe szorult a korábban egyeduralkodó, harminc elemű Dow Jones, és helyette ma már az ötszáz legnagyobb céget tartalmazó S&P 500 a meghatározó index.

Most jelentős változás elé néz a német index: harminc helyett negyven részvény fog szerepelni benne (vélhetően a szám igény szerint bővülhet), de emellett több szabály is változik. Az indextagság feltétele lesz, hogy az adott cég az előző két évben EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírások előtti) szinten nyereséges legyen, emellett minden cégnek negyedéves beszámolót kell közzétennie. Az index felülvizsgálatára a továbbiakban nem évente, hanem félévente fog sor kerülni, és az egyes részvények súlyát is máshogy fogják számolni, mint eddig: csak a cég piaci kapitalizációja fog számítani, a forgalom nem. Ugyanakkor lesz egy minimális forgalmi követelmény, de ez nem okoz problémát, hisz eleve nagy forgalmú, népszerű papírokról van szó.

Megnő a frankfurti tőzsde szerepe
Fotó: Reuters

Az új részvények az MDAX nevű, jellemzően közepes kategóriájú részvényeket tömörítő, jelenleg hatvan tagú indexből kerülnek át, amit az is indokol, hogy az ott lévő legnagyobb részvény, az Airbus tőzsdei kapitalizációja olyan nagy, mint a DAX komponensek között hatodik helyen lévő Deutsche Telekomé.

A bővítés óhatatlanul növelni fogja a részvénykeresletet, hisz a DAX-ot követő indexalapok be kell, hogy vásároljanak az új indextagok részvényeiből, súlyuk arányában. Emellett az is növeli a keresletet, hogy az index komolyabb lesz mind a tagság feltételeit, mind a komponensek számát illetően, így olyan alapok is felfigyelhetnek rá, amelyek csak a világ legnagyobb tőzsdéivel és rászvényindexeivel foglalkoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.