Kilőtt az ezüst ára az elmúlt évben

A Silver Institute adatai azt mutatják, hogy az idén nagyobb a nemesfém világpiaci kereslete, mint a kínálata.

Magyar Nemzet
2021. 05. 15. 18:47
An employee counts U.S dollar bills at a money exchange office in central Cairo
Korlátlan hitelezés várható az Egyesült Államokban Fotó: Mohamed Abd El Ghany Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ezüstöt gyakran másodrangúként kezelik az arany mellett, azonban az elmúlt 12 hónapban unciánként 15,5 dollár körüli szintről 74 százalékkal drágult, elérve a 27 dollárt. Mind­eközben az aranyár csak 6,4 százalékkal emelkedett – írta a Növekedés.hu. Az ezüst fontos összetevője az elektronikai eszközöknek a jó elektromos vezetőképessége és a tartóssága miatt. A Silver Institute adatai azt mutatják, hogy az idén nagyobb a nemesfém világpiaci kereslete, mint a kínálata.

Az elmúlt hónapokban sokkal több nyereségre tett szert az a befektető, aki az ezüstöt választotta, mint az, aki az aranyat
Fotó: MTI/EPA

Ole Hanson, a Saxo Bank árupiaci részlegének vezetője a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy az ezüst iránti kereslet fele összefügg az ipari felhasználással, de a másik felét a befektetők generálják. Ezzel együtt az ipari felhasználás húzta fel az elmúlt időben az árakat. Szintén hatott a folyamatra a zöldtechnológiák terjedése.

Egyes vélemények szerint az ezüst a globális gazdaság újraindulásának nyertese lehet, amint fellendül az ipari termelés és a beruházások.

Max Layton, a Citi Global Markets árupiaci kutató részlegének ügyvezető igazgatója szerint a világjárvány az amerikai reálkamatok jelentős csökkenését eredményezte, ami a vagyonkezelők és a háztartások megtakarításaiból aranyra és ezüstre jutó allokációk eltolódását eredményezte. Ez már most is jócskán ellensúlyozza az ipari fogyasztás gyengeségét. A cégek kereslete a koronavírus-járvány harmadik hullámában visszafogottabb volt, ezért további szélsőséges áremelkedésre egyelőre nem kell számítani az ezüst piacán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.