Kitartanak a beruházások mellett a hazai gazdák

Eredményesen lépett fel a beruházási pályázatok megmentése érdekében az Agrárminisztérium, a jelenlegi adatok szerint a Vidékfejlesztési programon belül a korábban becsültnél jóval kevesebb projekt hiúsult meg. A nyertes kérelmek alig hat százalékáról mondtak le a gazdálkodók.

2020. 03. 04. 9:27
null
Az állattartó telepek zöménél is a beruházást választották Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár néhány hónapja még sokan attól tartottak, hogy a vidékfejlesztési pályázatok kiírása és az értékelés közt eltelt időben megnövekedett költségek miatt a nyertes pályázók tömegével mondanak le a tervezett beruházásokról, ma már úgy tűnik, hogy a vártnál jóval kevesebb projekt hiúsult meg. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válasza szerint a beruházási típusú pályázatokon nyertesnek hirdetett több mint nyolcezer kérelem közül összesen 470-ről mondtak le az érintett gazdálkodók. A 12, illetve 24 hónapos megvalósítási időszakban sem kifizetési, sem kimentési, sem határidő-hosszabbítási kérelemmel nem érintett pályázatok aránya a miniszter által közölt táblázat szerint hat százalékra tehető, az így visszahulló támogatás összege 21,8 milliárd forint. Legtöbben a kertészeti gépbeszerzési támogatásról mondtak le, a visszaadott kérelmek száma megközelíti a kétszázat, míg az elnyert támogatások értékét tekintve a mezőgazdasági termékek feldolgozását segítő pályázatok hiúsulnak meg a legnagyobb számban. A visszahulló forrás ez utóbbi kiírás esetén meghaladja a tízmilliárd forintot. Az állattartó telepek korszerűsítését célzó felhívásnál a meg nem valósuló projektek aránya ágazatonként 4, illetve 12 százalék között mozgott, leginkább a szarvasmarhatartók ragaszkodtak az elnyert támogatás felhasználásához, az 567 nyertes projekt közül csupán huszonhárom megvalósítása hiúsult meg. Az ültetvénytelepítésről is kevesen mondtak le, a 426 nyertes projekt közül csupán hat nem valósul meg, ami alig 1,4 százalékos visszamondási aránynak felel meg.

Az állattartó telepek zöménél is a beruházást választották
Fotó: Kurucz Árpád

A különböző európai uniós beruházási felhívások kapcsán egyébként az az általános tapasztalat, hogy a nyertes pályá­zatok 10-15 százaléka nem valósul meg. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár lapunknak korábban elmondta: a tárca az elmúlt hónapokon azon dolgozott, hogy a lehető legtöbb mezőgazdasági és élelmiszeripari projekt kapcsán segítséget nyújtson a megnövekedett költségek, illetve az építőipari kapacitások hiánya miatt bajba jutott pályázóknak. Éppen ezért a már érdemben előrehaladott beruházásoknál lehetőséget adtak a 24 hónapos megvalósítási határidő meghosszabbítására, a költségek növekedése miatt pedig a műszaki tartalom módosítását is kezdeményezhetik a nyertesek. Az elmúlt időszakban hozott áthidaló megoldásoknak köszönhetően sikerült jelentősen csökkenteni a meghiúsuló projektek számát, így a visszahulló források mértéke is kisebb lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.