Kiürültek az autószalonok

Az új és a használt autók kereskedelme szinte teljesen leállt a járvány miatt. A javítóipar azonban továbbra is dolgozik és stratégiai feladatot lát el – mondta kérdésünkre a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete.

2020. 03. 26. 5:45
null
Elbizonytalanodhat a kereskedők pénzügyi helyzete, intézkedésekre lehet szükség Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegében kiürültek az autószalonok – egyébként is be kell zárniuk délután három órakor –, és a nepperek is hoppon maradnak, hiszen a használt gépkocsik iránt is jelentősen megcsappant a kereslet. A javítók azonban működnek és működniük is kell – mondta a Magyar Nemzet kérdésére a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) ügyvezető elnöke. Erdélyi Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakosság élelmiszerrel, gyógyszerrel való ellátásához menniük kell az áruszállító járműveknek, emellett a közfeladatot ellátó szervezetek – mentők, tűzoltóság, rendőrség – kocsijainak is. Mi több, a családok kiszolgálását ellátó személyautókra is szükség van, hiszen a közösségi közlekedés igénybevétele kockázatos. Mindezeket figyelembe véve stratégiai fontosságú, hogy a javítóipar megfelelő kapacitásokkal álljon az üzemeltetők rendelkezésére.

– A szervizek nyitvatartását nem korlátozták, és nem is lenne jó, ha ez megtörténne – mondta Erdélyi Péter. Az autószerelők közvetlenül nem érintkeznek a megrendelőkkel, ezért őket nem fenyegeti kiemelten veszély a járvány miatt. Ugyanakkor a vállalkozások, amelyek foglalkoztatják a szakembereket, üzleti szempontból veszélybe kerülhetnek. Emiatt javasolta az MGE és az Autós Nagykoalíció, hogy a gépjármű-kereskedelmi és -javítói tevékenységet, valamint a belföldi és nemzetközi (belföldre vagy belföldről irányuló) áruszállítási tevékenységet, továbbá az autókölcsönzőket is sorolják a súlyos gondokkal küszködő szektorok közé, és ezekre is alkalmazzák az ide vonatkozó könnyítéseket.

Elbizonytalanodhat a kereskedők pénzügyi helyzete, intézkedésekre lehet szükség
Fotó: Bach Máté

Javasolták emellett a munkaerő-megtartási támogatások kiterjesztését az ­autós ágazatra, kérték, hogy a határzáron a Magyarországra irányuló árukkal, például alkatrészekkel érkező magyar és külföldi szállítók járműveit engedjék át. Szükségesnek tartják azt is, hogy a járvány elmúltával kedvezményes pénzügyi feltételekkel támogassák a vállalkozások újraindulását. A kereskedők fizetőképességének fenntartásához azt javasolták a kormánynak, hogy a cash-flow alapú áfafizetést terjesszék ki rájuk, vagyis csak a valójában beérkezett forgalmi adó után kelljen fizetniük – mondta az MGE ügyvezető elnöke.

Emellett fontosnak tartják, hogy az elektromos ­autókra és a nagycsaládosok autóira biztosított támogatás kifizetését gyorsítsák fel, mert a sok száz várakozó autó finanszírozása megroppanthatja a kereskedők pénzügyi helyzetét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.