KSH: 5,0 százalékos a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 5,0 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte első becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: MTI2019. 11. 14. 10:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők 4,8 százalékos növekedést vártak.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által használt minden egyedi és rendkívüli tényezőtől megtisztított naptári és szezonális hatásoktól megtisztított kiegyensúlyozott index is 4,8 százalékos növekedést mutatott éves összevetésben, az első félévi 5,2 százalék után. Az előző negyedévihez mérve a második negyedévivel megegyező 1,1 százalékos volt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított GDP növekedése.

A növekedéshez az ipar, az építőipar, és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá legnagyobb mértékben – tette hozzá a KSH.

A kiigazítás nélküli, nyers adatok szerint 2019 első negyedévében 5,3, a másodikban 4,9, százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a növekedés 5,3, és 5,1 százalékos volt.

Az idei első három negyedévben a nyers adat szerint 5,1, a naptárhatás kiszűrésével 5,1 százalékos, a naptári és szezonális hatásoktól megtisztított kiegyensúlyozott adat szerint 5,0 százalékos volt a gazdasági növekedés Magyarországon.

A részletes GDP-adatokat november 29-én közli a KSH.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.