Lakásfelújítások segíthetnek az energetikai helyzeten

Bár a legtöbben inkább szükségből, meghibásodás, állagromlás miatt újítanak fel, egyre többeknek kifejezetten az energiamegtakarítás a céljuk.

Magyar Nemzet
2020. 01. 28. 13:39
null
A szigorú szabályoknak kevés ingatlan felel meg Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a 2020-ban épülő ingatlanok tervezésekor érdemes figyelembe venni az európai uniós előírások szerint szigorodó épületenergetikai szabályokat, 2021. január 1-jétől ugyanis kizárólag legalább BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt. Ez a közel nulla energiaigényű épületet jelenti, amely legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ. Az Országos építésügyi nyilvántartás adatai szerint a tavaly energetikailag besorolt épületeknek mindössze 3,6 százaléka ilyen.

A szigorú szabályoknak kevés ingatlan felel meg
Fotó: Havran Zoltán

Gali András építészmérnök, épületenergetikai szakmérnök, az Országos Tanúsító Központ tulajdonosa azt javasolta, érdemes már most figyelembe venni a szigorodó épületenergetikai szabályokat, hiszen számos tényező miatt késhet egy-egy épület befejezése. Ennek ellenére szerinte időbe telik, mire az új szemlélet felülírja a megszokott gyakorlatokat és napi rutinná válik az építőiparban az energiatudatos megközelítés. – Szerintem még a statisztikák által visszaigazoltnál is kevesebb ingatlan felel meg Magyarországon az energetikai szigorításoknak. A 2019-es adatok nem reprezentálják a teljes lakásállományt, becslésem szerint a közel nulla követelményszintet az ingatlanállomány kevesebb mint egy százaléka teljesíti valójában – mondta Gali András.

Az energetikai követelmények nemcsak új építésre, hanem meglévő épületek jelentős felújítása esetén is alkalmazandók. Jelentős felújításnak minősül például a határolószerkezetek összes felületének legalább a negyedét érintő felújítás. Számottevően javíthat a helyzeten, ha az energiatudatos gondolkodásmód a lakásfelújításoknál is megjelenik. Gali András megjegyezte: bár a legtöbben inkább szükségből, meghibásodás, állagromlás miatt újítanak fel, egyre többeknek kifejezetten az energiamegtakarítás a céljuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.