Látszik a korlátozások fokozatos feloldásának a hatása

A többi között hatszor több ruházati cikket adtak el a boltokban, mint tavaly áprilisban.

Munkatársunktól
2021. 06. 04. 10:00
null
Ha a járvány terjedése felgyorsul, a ruházati üzleteknek jelentős forgalomcsökkenésre kell számítaniuk Fotó: Bach Máté Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilisban a kiskereskedelemi forgalom – a hónap közepétől fokozatosan megszüntetett korlátozások és a tavaly áprilisi mélypont következtében – a nyers adat szerint 9,9, naptárhatástól megtisztítva 10,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal.

A korlátozások feloldása és a bázishatás jellemzően azokat az üzleteket érintette, ahol nem élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkoznak. Ezek forgalma összességében 21,3 százalékkal bővült. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben hatszorosára, a használtcikküzletekben háromszorosára, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben 38, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 18, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 8,6 százalékkal nőtt.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1064 milliárd forint volt. Ennek 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, míg 15 százaléka az üzemanyagtöltő-állomások forgalmában realizálódott.

 

Január–április között a forgalom nem változott az előző év azonos időszakához mérten.

– A kiskereskedelmi forgalom áprilisi volumenindexét a bázishatás magyarázta. A tavalyi szigorú korlátozások után idén kevésbé szigorú intézkedések voltak életben, ez okozta a forgalom tíz százalék körüli éves bővülését. Ugyanakkor a korlátozások miatt havi alapon a volumen csökkent. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a forgalom volumene meghaladta a két évvel korábbit, azaz a kiskereskedelemben drámai visszaesés nem látható – nyilatkozta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője. Jelezte: a korlátozások feloldása, illetve a gazdaság normális működésének visszaállása a bérek és a foglalkoztatás növekedésén keresztül segítheti majd a kiskereskedelmi forgalom bővülését.

– A második negyedévben a bázishatások miatt a fogyasztás éves alapon támogatja majd a gazdaság bővülését, de a korlátozások feloldásával a hozzájárulás negyedéves alapon is számottevő lehet. Várható ugyanakkor, hogy az online értékesítés szerepe tovább nő, amely hosszabb távon a kiskereskedelmi szektor átrendeződését eredményezheti – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.