Magyar tőkéből épült takarmányüzem Romániában

Magyarország arra fordítja az erejét, hogy erősítse a közép-európai együttműködést, és mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik – jelentette ki Orbán Viktor.

Magyar Nemzet
2019. 05. 11. 8:30
ORBÁN Viktor
Orbán Viktor szerint ideje vállalni a sorsközösséget a térségben Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország arra fordítja az erejét, hogy erősítse a közép-európai együttműködést, és mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Maros megyei Kerelőszentpálon. A kormányfő beszédet mondott az UBM Feed Romania takarmánykeverő üzemének avatóünnepségén, ahol kiemelte: Szerbiával és Szlovákiával már kiváló gazdasági együttműködést valósított meg hazánk, de nem behozhatatlan a hátrány a magyar–román viszonyrendszerben sem.

A miniszterelnök MTI által idézett szavai szerint Közép-Európa nemzetei nem halaszthatják tovább annak felismerését, hogy sorsközösségben vannak, érdekek kapcsolják össze őket, ezért az együttműködés útját kell választaniuk.

Mint mondta, sokkal gyorsabban csökkenhet a távolság a kommunizmustól nem szenvedő és a kommunizmust elszenvedő országok között, ha vállaljuk a versenyt és fejlesztünk. – A magyar kormányra a jövőben is lehet számítani abban, hogy további beruházások is megvalósulhassanak – mondta Orbán Viktor, megjegyezve: infrastrukturális összeköttetések – autópályák és vasút – kellenek Magyarország és Románia között, ezekről tárgyalnak a román kormánnyal. Emellett gyorsvasútra van szükség Bukarest és Budapest között, és ez Kolozsvárt is bekapcsolhatja a gazdasági vérkeringésbe.

Orbán Viktor szerint ideje vállalni a sorsközösséget a térségben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az UBM-csoport, az East-csoport és az Oprea Avicom tulajdonában levő UBM Feed Romania SRL a térség agrárszektorának kiemelkedő beruházását valósította meg Kerelőszentpálon. A 15 millió euró összértékű beruházással az ország legnagyobb független (nem saját integrációba gyártó) takarmánykeverő üzemét hozták létre, amely a régióban az egyik legnagyobb és Európában az egyik legmodernebb technológiájú.

Kerezsi Miklós, az East-csoport tulajdonosa a távirati iroda tudósítása szerint az avatón arról beszélt, hogy nagy hibát követnek el azok az üzletemberek, akik Romániára a külföldön előállított termékek nagy felvevőpiacaként tekintenek, mert minden adottság megvan az országban, hogy minőségi agrártermékekből ne csak saját állampolgárait lássa el, hanem a tágabb régió exportőre legyen.

Varga Ákos, az UBM-csoport elnöke szerint a három alapító cég példaértékű összefogással valósította meg a térség legnagyobb takarmánykeverő üzemét. Szavai szerint régi üzleti kapcsolatok és barátságok előzték meg a beruházást, amelyhez megköszönte az Eximbank segítségét.

Egység a gazdasági diplomácia által

A kimagaslóan jó gazdasági teljesítmény megteremti az alapját annak, hogy nemcsak lelki, hanem gazdasági egység is létrejöjjön a határon túli magyarok körében is a Kárpát-medencében, mondta a Magyar Nemzetnek Lentner Csaba közgazdász. Az a gazdaságdiplomácia, amit jelenleg a kormány folytat, a szakember szerint segítségexportnak is tekinthető, legyen szó a kulturális, vagy akár a labdarúgásba irányuló, a határon túli magyar közösségeket célzó finanszírozásról. Úgy fogalmazott: a diplomácia irányának végső soron az a célja, hogy egy övezetben legyenek a magyarok a környező országokban is, miközben biztos alapon élhetnek szülőföldjükön – ehhez most érdemes kihasználni az erőteljes növekedést, ami regionális szinten is stabilitást eredményez nemcsak identitásban, hanem gazdasági téren is. Lentner Csaba emlékeztetett: 1999 és 2002 között, az első Orbán-kormány idején is volt hasonló kezdeményezés a Széchenyi-terv részeként, amikor ugyancsak kiemelt szempont volt, hogy legyenek határon túli gazdaságfejlesztési lehetőségek. (R. G.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.