Már az első napon sokan érdeklődtek a nullaszázalékos hitel iránt

A gazdaságvédelmi intézkedések részeként a kisvállalkozások igényelhetnek kamatmentes uniós hitelt.

Horváth Éva
2020. 06. 11. 7:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rögtön a keddi bejelentés után tömegesen érdeklődtek vállalkozások a nullaszázalékos uniós működési hitel iránt a Takarékbank által működtetett MFB-pontokon, az igény óráról órára százmillió forinttal növekedett. Szerdán néhány óra alatt már mintegy két és félmilliárd forintról tárgyalhattak az ügyfelekkel a bank referensei – közölte a Takarékbank, amelynek országosan 419 tagot számláló fiókhálózatában a legnagyobb érdeklődést Hajdú-Bihar, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tapasztalták. Nemcsak cégek, hanem könyvelőirodák is jelentkeztek, hogy a velük kapcsolatban lévő vállalkozásoknak ajánlják a lehetőséget. A pénzintézet arra számít, hogy a kedvező feltételek miatt rendkívül népszerű lesz a vállalkozások körében a működésre használható hitel, így gyorsan kimerülhet a keret.

Mint ismert, Varga Mihály pénzügyminiszter kedden jelentette be, hogy a kormányzati gazdaságvédelmi intézkedések részeként péntektől a magyar kisvállalkozások nullaszázalékos kamat mellett igényelhetnek uniós hitelt az MFB-pontokon, beruházási és működési hitelcélra egyaránt. Ez a hitel a jelenlegi legkedvezőbb és legolcsóbb finanszírozási lehetőség a válság alatti működéshez, és a gazdaság újraindítását követő versenyre való felkészüléshez – húzta alá a miniszter. A hitelt azok a mikro-, kis- és középvállalkozások kérhetik, amelyeknek a Közép-magyarországi régión kívül bejegyzett székhelyük, telephelyük vagy fióktelepük van.

A működési hitelcél esetén a minimum egymillió, maximum háromszázmillió forintos, és legfeljebb hatvan hónapos futamidejű hitelt a mikro-, kis- és középvállalkozások a működés zavartalan biztosításához szükséges készletbeszerzések, illetve működési költségek – például rezsi és munkabér – fizetésére fordíthatják. A hitelfelvételhez önerőre nincs szükség, 25 millió forintig elegendő a tulajdonos kezességvállalása, afölött húszszázaléknyi fedezetet kell bemutatni. A hitelfelvétel nem jár egyéb költséggel.

– Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a magyar kis- és középvállalkozások a mostani helyzetben is megfelelő forráshoz jussanak, a gazdaság felpörgetésében a bankrendszernek kulcsfontosságú szerepe és felelőssége van. A Takarékbankban több mint 150 ezer kkv-ügyfelet szolgálunk ki, a mostani helyzetben is aktívan részt veszünk finanszírozásukban, és piacvezetőként kiemelt szerepre törekszünk az MFB-pontos termékek közvetítésében – fogalmazott Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. A korábbi tapasztalatok alapján a szakértők azt várják, hogy a vállalkozások nagy többsége 150 millió forintnál kevesebb hitelt igényel, de lesznek olyanok is, amelyek a maximális összegre tartanak igényt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.