Megbízható ingatlanosok kerestetnek kóklerek helyett

A lakáspiac élénkülésével mind több kókler és ügyeskedő jelent meg az ingatlanközvetítők körében az elmúlt években. Ezért védjegyet vezetnek be a közvetítői piac átláthatóbbá és megbízhatóbbá válásáért.

2019. 05. 09. 5:45
null
Az ügyfél könnyen válhat egy szerencsevadász áldozatává Fotó: Mátrai Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Etikus ingatlanos tanúsító védjegyet kaphatnak a jövőben az ingatlanközvetítők egy új kezdeményezés révén – tudta meg a Magyar Nemzet. A védjegy beadását a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala már elfogadta, és a lajstromszám kiadása után, a megfelelő megismertetést és bevezetést követően már az idén alkalmazható lesz a piacon.

A tanúsító védjegy használatát olyan ingatlanosok kérhetik, akik rendelkeznek a megfelelő OKJ-képesítéssel, szerepelnek az ingatlanközvetítői névjegyzékben és vállalják, hogy folyamatosan továbbképzik magukat.

Emellett a védjeggyel rendelkező közvetítőnek el kell fogadnia az etikai bizottság illetékességét és azt az ingatlanközvetítői etikai kódexet, amelyet a szakmai szereplők nagyjából kétharmada írt alá 2014-ben.

Az ügyfél könnyen válhat egy szerencsevadász áldozatává
Fotó: Mátrai Dávid

Sándor Viktória, a mozgalom védnöke lapunk kérdésére azt mondta, szakmai tapasztalatok nyomán, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) támogatásával dolgozták ki a védjegy tartalmát, szerepét.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mind a MIOSZ-tól, mind a nagy franchise hálózatoktól – mint az Otthon Centrum vagy a Duna House – független kezdeményezésről van szó, éppen azért, mert egyéneket és nem hálózatokat, szövetségeket vagy cégeket szólítanak meg. Ez azt jelenti, hogy a magánvállalkozókat vagy a kis irodák kollégáit éppúgy várják, mint a nagy láncok munkatársait.

Az elmúlt években több mint másfélszeresére nőtt a forgalom az ingatlanpiacon: a statisztikai hivatal adatai szerint míg 2013-ban 89 ezer adásvételt kötöttek, addig 2017-ben 154 ezret, tavaly pedig ennél is valamivel több lakás cserélhetett gazdát.

Arra vonatkozóan nincsenek pontos kimutatások, hogy ebből hány adásvételben játszanak szerepet közvetítők, Sándor Viktória piaci becslésekre hivatkozva azt mondta, az adásvételek 30-40 százalékában vannak jelen.

Mivel az ingatlanossal eladott lakások aránya nagyjából változatlan, ez bővülő piac esetén évről évre ezres nagyságrenddel több ügyfelet jelent a közvetítőknek, nem véletlen, hogy sokan próbálnak szerencsét ezen a területen.

– Az ingatlanközvetítői szakma súlyos bizalomhiányban szenved, amire sajnos okot szolgáltatott sok elmúlt időszakbeli visszaélés, ügyeskedés. A piaci élénküléssel számtalan szerencselovag jelent meg, felhígult a szakma.

z ingatlanpiacban sokan látták meg a lehetőséget, olyanok is, akik bármiféle képzettség vagy irodai háttér nélkül, számlát sem adva, feketén próbálkoznak.

Szerencsére az utóbbi évek gyakoribbá váló ellenőrzései egyre több ilyen szélhámost buktatnak le – fejtette ki Sándor Viktória, hozzátéve, hogy éppen az említett esetek miatt van nagy szükség rá, hogy a megbízható és szakképzett ingatlanosok tevékenysége hivatalos elismerésben részesüljön.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.