Megfordult a trend: tíz vendégből kilenc magyar Hévízen

Tíz éve a Hévízre látogatók kevesebb mint egyharmada volt belföldi turista, a múlt évben nagyjából 60-40 százalékos volt a fürdőváros külföldi és magyar vendégeinek aránya, a koronavírus-járvány viszont drasztikus változást hozott az ötezer lakosú gyógyüdülőhely vendégforgalmában.

2020. 08. 08. 9:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz vendégből kilenc belföldről érkezik Hévízre: a helyi televízió hírül adta, hogy idén nyáron már a hazai vendégkör dominál a fürdővárosban, amit több szálloda forgalma is alátámaszt a nemzetközi hírű fürdővárosban.

Fotó: MTI

A külföldiek csökkenő aránya egyébként azért nem kedvező, mert ők a magyarokhoz képest jellemzőek hosszabb időt töltenek el Hévízen, és általában többet is költenek. A statisztikák szerint honfitársaink általában négy-öt napig élvezik a fürdőváros vendégszeretetét.

– A telt házzal működő panziók, vendégházak, apartmanlakások foglaltsága is ugyanezt az arányt mutatja, de azért a magyar vendégek mellett elvétve akadnak osztrákok, csehek is. Azt azonban privát szállásadói körben is számításba kell venni, hogy a korábbinál több magyar vendég nem pótolja az otthon maradt külföldieket – mondta a Magyar Nemzetnek a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke. Jó hír viszont, hogy a magánszállásokon is egyre többen fizetnek SZÉP-kártyával.

Jelentős állami segítséggel tovább javulhatnak a szolgáltatások
Fotó: MTI

Lajkó Ferenc emlékeztetett, hogy a Kisfaludy-szálláshelyfejlesztési pályázatból idén a magán-szálláshelyek megújulására 760 millió forint jutott a fürdővárosban. A támogatások átutalásai már megkezdődtek, de a minőségfejlesztésre nyert pénzek felhasználásához csak a – remélhetően elhúzódó – szezon végén foghatnak hozzá a pályázatnyertesek, noha idén be is kell fejezzék a beruházást.

– Hévízen most mindenki az igényes, barátságos vendéglátásra koncentrál – jegyezte meg a magánszállás-kiadók egyesületének elnöke.

Visszafogott landolás

Előreláthatóan a németországi hangárokban marad a chartergépek többsége, augusztus közepén ugyanis csak Lipcséből és Erfurtból várnak gyógyüdülésre utazókat a sármelléki Hévíz–Balaton Airportra. A magángépek és a sétarepülők forgalma viszont hasonló a múlt évihez – jelezte a Magyar Nemzetnek a Hévíz–Balaton Airport Kft. ügyvezető igazgatója. Benkő Attila kérdésünkre elmondta, gyakran érkeznek gépek Sármellékre a közelben lévő kisebb repterekről is. – Ma már sokan megengedhetik maguknak, hogy életükben legalább egyszer fentről gyönyörködjenek a Balatonban – tette hozzá.

Fotó: MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.