Megosztja a Balaton környékieket az átköltöztetett Red Bull-verseny

Ellentmondásos a fogadtatása annak a bejelentésnek, miszerint a Red Bull repülőverseny a fővárosból Zamárdiba költözik. A Balaton környéki polgármesterek szerint az ott lakók nehezen tolerálnak egy újabb hangos nagyrendezvényt, turisztikai szakemberek ugyanakkor úgy vélik, a sportesemény erősíti majd a Balaton pozícióját a nemzetközi turisztikai piacon, és bővíti a tóhoz látogatók körét.

2019. 03. 19. 9:27
null
A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke azt mondja, a rendezvény szervezői nem egyeztettek velük Fotó: MTI/Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyeztetés nélkül kerül újabb gigarendezvény a Balatonra, a Hungaroring Sport Zrt. vezetői ugyanis nem keresték meg a Zamárdival szembeni települések polgármestereit, a Balaton Fejlesztési Tanácsot (BFT), és úgy tudom, a tóparti önkormányzatok érdekképviseleti szervezetét, a Balatoni Szövetséget sem – mondta a Magyar Nemzetnek Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a BFT elnöke.

– Döbbenetes, hogy egy újabb, főszezoni, zajos nagyrendezvénnyel borzoljuk a keleti medence nyaralóinak idegeit. Kérdéses, hogy a zamárdi Balaton Sound és a Strand Fesztivál miatt már éppen eleget bosszankodó fürediek tolerálják-e majd a fejük fölött elhúzó gépek robaját. Fürednek egyébként már éppen elege van a zamárdi fesztiválok miatti kellemetlenségekből – fogalmazott a polgármester.

Lapunk felvetésére, hogy a Red Bull vagy egy hozzá hasonló szezonhosszabbító, tavaszi vagy őszi rendezvény bekerülhetne-e a balatoni fesztiválnaptárba, Bóka István igennel válaszolt. – De csak az érdekeltekkel való egyeztetéssel – fűzte hozzá.

– Kétségtelen, hogy egy ilyen nemzetközi sportesemény, repülőshow jelentősen növelheti a Zamárdival szomszédos Földvár kereskedelmi és magánszálláshelyeinek vendégszámát, és a vendéglátóhelyek forgalmát is felpezsdítené, ugyanakkor attól tartok, hogy az ehhez hasonló rendezvények, fesztiválok túlterheltté teszik az üdülőrégiót. Hovatovább élhetetlenné válik a Balaton – figyelmeztet Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere.

A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke azt mondja, a rendezvény szervezői nem egyeztettek velük
Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, Hoffmann Henrik és alelnöke, Fekete Tamás ugyanakkor úgy látja: a Red Bull rendezvény kiváló lehetőség a tó keleti medencéje, köztük Tihany, Füred természeti adottságainak, értékeinek megismerésére. A televíziós közvetítéseknek köszönhetően az egész világ előtt feltárulhat a Balaton szépsége, az üdülőhely felkerülhet egy, az eddiginél nagyobb turisztikai térképre, ami tovább erősítheti pozícióit az idegenforgalom piacán. Érdemes lenne a további „balatoni Red Bullokról” egy tárgyalássorozatot indítani – jegyezte meg Hoffmann Henrik, Fekete Tamás pedig azt reméli: a Red Bull Air Race egy újabb vendégkörrel, a látványos műrepülősport iránt érdeklődők sokaságával növelheti a Balatonra látogatók számát. – Akik remélhetően nemcsak a rendezvény két napját töltik el hazánkban, illetve a Balatonnál – fűzte hozzá a turisztikai szakember.

A siófoki térség fideszes orszá­ggyűlési képviselője a zamárdi strandon tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: illusztris klubba lép Zamárdi, olyan társasághoz csatlakozik, amiben Abu-Dzabi, Las Vegas vagy Indianapolis szerepel. A rendezvény nemcsak Zamárdi, hanem a Balaton imázsát is erősíti – mutatott rá Witzmann Mihály.

– Szerintünk nagyon jó döntés született, hiszen Magyarország másik kedvelt helyén, a Balatonon lesz a verseny, amit tavaly közel 19 millióan láttak a televíziókban – nyilatkozta a vg.hu-nak a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. Gyulay Zsolt hozzátette: az eddig megszokottól teljesen eltérő szervezést kíván meg a futam áthelyezése, a folyóvíz helyett állóvízen kell felállítani a pontonokat, új logisztikai központokat kell létrehozni, és újra kell tervezni a kikötők és a hajók áthelyezését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.