Megrángatta a börzéket a kínai vámbejelentés

Magyar Nemzet
2019. 08. 24. 8:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 124,87 pontos, 0,32 százalékos emelkedéssel, 39 519,58 ponton zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 5,3 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. A magyar tőzsde mérsékelt emelkedéssel zárta a pénteki kereskedést, míg a hazai blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban.

A Portfólió.hu elemzése szerint a kínai vámbejelentés után estek az európai börzék, majd a pénteki piaczárás felé közeledve az európai tőzsdék ismét előző napi záróértékeik fölé kapaszkodtak vissza. A befektetők Jerome Powell Fed-elnök Jackson Hole-i beszédének kiadott szövegét emésztették, majd a tengerentúli börzék lefordultak, miután a kínai lépésekre válaszul Donald Trump is válaszbejelentést helyezett kilátásba.

Több fontos esemény is rángatta tegnap a világ tőkepiacait és köztük az amerikait. Először Kína jelentette be, hogy bizonyos amerikai termékek esetében megemeli a vámot, később a Fed-elnök tartott beszédet, majd pedig Donald Trump bejegyzése a Twitteren borzolta a piaci szereplők kedélyét. Mindezek hatására a vezető amerikai részvényindexek lapzártánkkor egy-két százalékos mínusznál járnak, a Dow 425 pontos esésnél tart.

Az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kétéves mélyponton járt pénteken a forint a hullámzó nemzetközi befektetői hangulatban, a magyar fizetőeszköz gyengélkedését az amerikai–kínai kereskedelmi háború újabb és újabb fejezetei váltották ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.