Most is sok dél-koreai turista érkezik

Változatlanul jönnek a dél-koreai, illetve az ázsiai turisták Magyarországra, ahogy más nemzetek köré­ben is az egyik legnépszerűbb euró­pai úti cél Budapest. A Hableány tragédiája óta még nem telt el sok idő, a szállodások mégis azt tapasztalják, hogy a kezdeti megtorpanás után folyamatos a koreai vendégek érkezése hazánkba. Az előfoglalások lemondása a hotelekben nem, a dunai hajókirándulások piacán viszont némileg érzékelhető — tudtuk meg a szállodaszövetségtől.

2019. 06. 19. 6:05
null
A fővárosban foglalt szállásokat nem mondják le, az ágazatban ismét kiugróan jó évre van kilátás Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Töretlenül fejlődik az ázsiai beutazó turizmus a magyar piacon, úgy tapasztaltuk, a Hableány tragikus közlekedési balesete a nemzetközi híradások ellenére egyáltalán nem vetette vissza a Magyarország iránti turisztikai érdeklődést.

A már korábban Budapesten szállást foglaló dél-koreai turisták is rendre megérkeznek a városba, nagyon minimális azok száma, akik kegyeleti okokból a teljes utazást visszamondták. Inkább a dunai hajós városnéző túrákra szóló foglalásaikat törlik nagy számban a dél-koreai vendégek, helyette más programokon vesznek részt a fővárosban – mondta a Magyar Nemzetnek Flesch Tamás.

A fővárosban foglalt szállásokat nem mondják le, az ágazatban ismét kiugróan jó évre van kilátás
Fotó: Bach Máté

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a tragikus dunai baleset óta eltelt rövid idő tapasztalatai, illetve az előttünk álló, ígéretes nyári szezonra érkezett előfoglalások alapján kiemelte: hazánk és Budapest továbbra is rendkívül népszerű utazási célpont külföldön, a turizmusban újabb rekordévre van kilátás.

Flesch Tamás kitért rá: hivatalos statisztikák még nem állnak rendelkezésre a májusi–júniusi időszakról, vagyis százalékban még nem látszik, azonban úgy tűnik, hogy csupán közvetlenül a Hableány balesete utáni napokban torpant meg az ázsiai küldőország lendülete, ahonnan az elmúlt időszakban éves viszonylatban 43 százalékkal nőtt a Magyarországra utazó turisták száma.

– Az ázsiai küldőpiac nagyon ígéretes, de még az elején van a fejlődésnek, majd a jövőben lesz meghatározó. A baleset utáni napokban elenyésző számban érkeztek lemondások a budapesti szobafoglalásokra, mostanra ez viszont egyáltalán nem jellemző, megbízhatóan nő az idei beutazó forgalom ebből a desztinációból is – mondta az elnök.

Vázolta: a turistacsoportok – akik az ázsiai tömegturizmus részeként kínált európai utazási csomagokban tipikusan középkategóriás szállásokat vesznek igénybe Budapesten – ma is sorra érkeznek a megrendelt szállásokra, és legfeljebb a városnéző programjuk módosul. Mint mondta, az is tény, hogy a dunai hajós városnéző utazások piacát nem rázza meg mélyen a dél-koreai turisták elmaradása erre a szezonra, mert látható, hogy más országok utazói továbbra is megtöltik a kirándulóhajókat.

– Budapestre a szállodák vendégeinek nyolcvan százaléka eleve Európából érkezik, de a tendenciák szerint a jövőben egyre meghatározóbb ázsiai beutazó turizmus is bővülést mutat az elkövetkező időszakra – mondta a szállodaszövetség elnöke, aki szerint azt viszont nem lehet megjósolni, hogy a tragikus események, ha enyhén is, de mennyiben fékezhetik a dél-koreai küldőpiac növekedését 2019-ben. Ennek eddig elenyésző hatásait érzékelték a magyar szolgáltatók.

Rekordtavasz

A 2019. január–áprilisi időszakban a kereskedelmi vendég­éjszakák száma megközelítette a hárommilliót Budapesten. Ez újabb történelmi rekord – közölte a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ tegnap kiadott elemzésében. A fővárosban az áprilistól menetrendszerűen induló tavaszi pezsgés, a nemzetközi hírű rendezvények meghozták a hatást: ebben a hónapban 2,4 százalékkal több külföldi érkezett tavalyhoz képest, akik 4,2 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el Budapesten. A legnépszerűbb szállodai kategória a négycsillagos volt, ahol az első négy hónapban 72,4 százalékos, áprilisban pedig rekordmagas, 86,3 százalékos foglaltságot sikerült realizálni. A küldőpiacok rangsorában január óta megfigyelhető, lassú átrendeződés a tavaszi hónapokban is folytatódott – állapítják meg. A főváros legnagyobb nemzetközi küldőpiaca továbbra is az Egyesült Királyság, ezt követi Olaszország, illetve Németország. Az Egyesült Államok a 4. helyen áll, utána a sorban Oroszország, Franciaország, Izrael, Spanyolország következik. A tízes lista végén a két domináns ázsiai küldőpiac: a Koreai Köztársaság és szorosan mögötte Kína áll.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.