Nem csökkenthető egyoldalúan a bér

A támogatásokkal, a munka törvénykönyvének módosításával és a fizetett és fizetés nélküli szabadsággal kapcsolatos kérdések foglalkoztatták leginkább a munkavállalókat az elmúlt hetekben. A járványhelyzet sok, alapvetően általánosan is felmerülő kérdést is felszínre hozott.

Nagy Kristóf
2020. 05. 01. 16:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos kérdés foglalkoztatja a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a munkavállalókat. A legtöbb ilyen kérdés a veszélyhelyzetben hozott intézkedésekkel függ össze, ám sok más felvetés általános, így a válság után is aktuális marad.

Gyöngy Rita, a Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda munkajogásza, ügyvédje a Profession konferenciáján a munkaidővel kapcsolatos felvetésekre reagálva elmondta, azok a munkavállalók, akiknek a szerződésében teljes, általános munkarend szerepel, ők is dolgozhatnak a jövőben munkaidőkeretben, mivel a munkaidő beosztását a munkáltató végzi. Az állami bértámogatással összefüggésben felmerülő felvetések közül a szakember kiemelte, a bérkiegészítés igénybevétele mellett nem lehet felmondani a munkavállalóknak, hiszen a foglalkoztatásuk a feltétel az állami segítség folyósításának időtartama alatt.

A szintén a csökkentett munkaidővel összefüggő egyéni fejlesztési idő kitöltése is foglalkoztatta a munkaadókat és a munkavállalókat. Az egyéni fejlesztési időben bármely olyan képzés megvalósítható, amely a későbbi munkavégzés szempontjából előnyös, idetartozik az angolnyelv-tanfolyam is. A munkabér a részmunkaidő teljes munkaidőhöz viszonyított, arányosított mértékű csökkentése elfogadott, azonban a felek közös megegyezése alapján el lehet térni ettől. Mivel a teljes munkaidő részmunkaidőre változtatása csak közös megállapodás alapján lehetséges, így a bér is mindenképp az alku részét képezi.

Az otthoni munkavégzés alatt bekövetkező helyzetekkel kapcsolatos bizonytalanságokra is reagált Gyöngy Rita. Ha otthonunkban szenvedünk balesetet, és a munkavállaló igazolni tudja, hogy a baleset a munkavégzéssel összefüggésben, munkaidőben történt, elképzelhető, hogy az az üzemi baleset kategóriájába esik. Jelenleg a munkáltató egyoldalúan elrendelheti a távmunkát, ami jogszerűen a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig lehet érvényben. Amennyiben a munkáltató ezt követően is távmunkában folytatja a foglalkoztatást, a munkaszerződés módosítására van szükség a felek között.

A bérre, munkaviszonyra vonatkozó megállapodásokat bizonyos korlátok között érintheti a koronavírus-járvány, habár a munkaadók ezt kihasználva trükközhetnek a tapasztalatok szerint. Az ügyvéd elmondta, a bércsökkentés csak közös megegyezés alapján lehetséges. Amennyiben a munkáltató béren kívüli juttatásokról szóló szabályzata vagy tájékoztatója tartalmazza, hogy változtathat a munkáltató, abban az esetben ezekkel az elemekkel csökkenthető a juttatási csomag. Sajnos megszüntetheti a foglalkoztató egyoldalúan a munkaviszonyt, ha a koronavírus miatt olyan gazdasági helyzetbe kerül, amelyben a munkaviszony fenntartása nem várható el. Fontos azonban, hogy a felmondás indokolásában ez egyértelműen, okszerűen és részletesen szerepeljen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.