Nincs más lehetőség, csak a korlátozás

Felkészületlenül érte Hollandia villamosenergetikai-rendszerét az elektromos autók állományának robbanásszerű bővülése. A helyi szolgáltatónak egyelőre nincs más választása, mint korlátozni a fogyasztást az esti csúcsidőszakban, megelőzendő a kerületi transzformátor-állomások túlterhelését és az abból adódó áramszünetet. Egyes tartományokban pedig „megtelt” a hálózat, ezért nem telepíthetők új nap- és szélparkok. A cégek fejlesztenének, de ez több problémába is ütközik.

2020. 03. 05. 13:36
An aerial view of tulip fields near the city of Creil
Néhány holland tartományban nem bírna a hálózat újabb nap- és szélparkok telepítésével Fotó: Yves Herman Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a hétszeresére növekedett az új csatlakozások iránti igény a holland villamosenergia-hálózatban, amely már most kapacitásgondokkal küzd a bővülő fogyasztás miatt. Az Alliander energiaelosztó társaság, amely Hollandia területének egyharmadát fedi le mintegy 5,7 millió ügyféllel, úgy látja, hogy az évtized végén már komolyabb áramszünetekre kell számítani az országban. Ennek elkerülésére a cég vezetősége a kormány közbeavatkozását kérte. Ingrid Thijssen vezérigazgató a napokban a Newmobility.news szakportál által idézett sajtótájékoztatón jelezte: becsléseik szerint a fővárosban, illetve a környékén legalább hat-nyolc újabb elosztóállomás megépítésére lesz szükség, ellenkező esetben a térséget ellátó 26 transzformátor közül csak négy-öt úszhatja meg a folyamatos túlterheltséget 2030-ra. A hálózat bővítése Hollandiában nem egyszerű, mivel az ország sűrűn lakott – különösen Amszterdam és Rotterdam környékén –, az Alliander már most is több mint ötven helyszínen küzd azzal, hogy megfelelő területet találjon új infrastruktúra telepítéséhez. Emellett gond a hosszadalmas engedélyeztetés is, ami az elosztóállomások esetében tíz évig is elnyúlhat. Thijssen szerint Hollandia város- és vidéktervezési problémákkal küzd, ezért szükség van egy átfogó terv elkészítésére, hiszen az energiaátmenet csak most kezdődik.

Az, hogy az este hazaérők elkezdik használni az elektromos berendezéseiket, nem újdonság, a szolgáltatók alapvetően felkészültek az esti csúcsfogyasztásokra. Az e-autók elterjedése azonban új kihívást jelent, mert egyetlen jármű annyi áramot vesz fel, mint tíz háztartás. Emiatt pedig a fejlett világban már szinte ismeretlen intézkedésre szánta el magát a szolgáltató: Amszterdam egyes kerületeiben este hat és kilenc óra között korlátozza a töltőpontokból felvehető áram mennyiségét, hogy megelőzze az érintett transzformátor túlterhelését.

Néhány holland tartományban nem bírna a hálózat újabb nap- és szélparkok telepítésével
Fotó: Reuters

Egyetlen év alatt a társaságnál 48 százalékkal nőtt a háztáji napelemek és 39 százalékkal a töltőpontok száma, a cég a szokásosnál 38 százalékkal több kábelt telepített 2019-ben. A beruházás összegét tekintve ez annyit jelent, hogy a 2018-as 731 millió euróról tavalyra már 834 milliót kellett ilyesmire költenie, idén 882 milliónyi beruházásra számít, 2024-ben pedig már hárommilliárdra. Ennek akár örülhetne is a társaság, de a helyzet a szakemberek hiánya miatt csak további nyomást helyez rá, hiszen egy villanyszerelőre manapság Hollandiában legalább negyven állásajánlat jut. Ingrid Thijssen jelezte, hogy az Alliander nemcsak a műszaki iskolák tanulóit szeretné megnyerni, hanem azoknak a bevándorlóknak a képzését is vállalja, akiknek van munkavállalói engedélyük.

Az Allianderhez tartozó, de az ország más, legnagyobb területét ellátó Liander már korábban jelezte, hogy a napelemparkok gyors szaporodása a kínálati, az adatközpontok és más ipari nagyfogyasztók számának növekedése pedig a keresleti oldalon állítja kihívás elé a holland áramhálózatot, amely egyre nehezebben bírja kapacitással. Két tartományban, Flevolandban és Frízföldön emiatt már nem telepíthető új nap- vagy szélpark, a nagyvállalatok nem kapnak csatlakozási engedélyt. A Liander egy olyan javaslaton is dolgozik, amellyel megszabhatná, hogy a kertészetek az áramfogyasztás csúcsidőszakaiban lekapcsolják a világításukat.

A terület szabályozásának frissítéséig, úgy tűnik, a fogyasztás kontrollálása egyre szélesebb körben válhat megoldássá a nehézségek és a nagyobb mértékű áramszünetek megelőzésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.