Otthon melege: két új pályázat indul májusban

Komplex felújításra szóló pályázati csomagokat tennének elérhetővé májusban az Otthon melege program keretében — tájékoztatta a Magyar Nemzetet Weintgartner Balázs államtitkár azt követően, hogy bejelentette a konvektorcsere alprogramját.

2019. 04. 04. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban két dátumra is figyelniük kell azoknak, akik az Otthon melege program segítségével szeretnének vissza nem térítendő állami támogatást elnyerni a lakásuk, házuk energetikai korszerűsítésére.

Egyfelől tegnap tették közzé a konvektorcsere-alprogram részletes pályázati útmutatóját és műszaki követelményeit a konvektor2019.nfsi.hu weboldalon, a kiírás részleteiről az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára beszélt a Construma építőipari szakkiállításon.

Weingartner Balázs közölte, hogy a készülékek cseréjén túl akár a teljes fűtési rendszerre, kéménybélelésre, összetett műszaki megoldásokra is lehet támogatásért folyamodni az össz­költség hatvan százalékáig, legfeljebb 750 ezer forintig. A pályázatok május 20-tól adhatók be, a rendelkezésre álló keretösszeg kétmilliárd forint. – Arra kérjük az érdekelteket, hogy már most kezdjék el tanulmányozni a feltételeket, hiszen egy megfelelően összeállított pályázatnak energetikai oldalról is alátámasztottnak kell lennie, ezért mindenképpen szükséges lesz szakemberek bevonása – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Más típusú gázkészülékek cseréjére valamivel később nyílik pályázati lehetőség – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Weingartner Balázs.

– Tekintettel arra, hogy a gázkazánok akkor igazán hatékonyak, ha támogatja külső hőszigetelés, ablakcsere, napelemes vagy napkollektorrendszer, ezért ez egy komplex programba kerül majd. Ennek indítását is májusban tervezzük, de előbb megvizsgáljuk az energiamegtakarítási lehetőségeket. Szeretnénk ugyanis olyanokat is támogatni, akik már részben korszerűsítették az otthonukat, de néhány dologra már nem jutott pénz, ilyen lehet például egy cirkórendszer. Vagyis olyan lehetőséget szeretnénk kialakítani, amelyben pályázati csomagok érhetők majd el. Legalább öt-hatmilliárd forint nagyságrendű forráskeretet szeretnénk erre elkülöníteni, amellett, hogy természetesen tudjuk: szinte kimeríthetetlen keretre lenne kereslet – fejtette ki az államtitkár.

Az időzítésről szólva Weingartner Balázs úgy fogalmazott, azért szeretnék májusban kihirdetni a komplex programot, hogy még a nyári időszakban, legkésőbb augusztus-szeptemberben elkezdhessék, elvégezhessék a támogatott felújítási munkákat az ingatlantulajdonosok. – Alapvetően gyorsan kivitelezhető beruházásokról van szó, de az energetikai, energiahatékonysági pia­cot is érintő szakemberhiány és a leterheltség miatt túlárazottakká válhatnak a fejlesztések. Ezt pedig nem szeretnénk, hiszen ahhoz vezethet, hogy a lakosság nem kellően hatékony projekteket hajt végre. Emiatt vizsgáljuk még, hogy pontosan melyik a megfelelő időpont a pályázat meghirdetésére – zárta szavait Weingartner Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.