Porszívóstop lett a svéd atomstop eredménye + videó

A zöldfordulat jegyében Svédország kénytelen barnaszén-alapon előállított áramot importálni Németországból és Lengyelországból. Beröffentette az olajerőművét is.

Forrás: Hír TV2021. 02. 12. 17:25
null
Varberg, 2019. december 30. A Ringhals atomerõmû 2-es számú reaktora Varbergben 2019. december 30-án. Az évek óta veszteséget termelõ erõmû kettes reaktorát 45 év mûködés után véglegesen leállítják. MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Björn Larsson Rosvall Fotó: Björn Larsson Rosvall Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédországban olyannyira megugrott az áram iránti igény, hogy arra kérték az elmúlt, mínusz tíz Celsius-foknál egyszer sem melegebb napokban a lakosságot, hogy spóroljanak az árammal és lehetőség szerint a hidegebb napokon ne porszívózzanak – jelentette a Hír TV tudósítója Uppsalából.

A takarékosságra egyrészt azért van szükség, mert a svéd háztartások jelentős részében elektromos fűtést használnak, eközben pedig az ország folyamatosan leépíti az atomenergia-hasznosítását: 2017-ben két blokkot állítottak le, az elmúlt évben további kettőt, a legutóbbit december 31-én a zöldenergia-mix kialakításának jegyében. A helyzet fonákja az, hogy

az áramhiány miatt most kénytelenek barnaszénnel előállított áramot importálni Lengyelországból és Németországból, emellett be kellett indítaniuk a kőolajjal üzemelő tartalék erőművüket is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.