Postásnak szegődött el az állami adóhivatal

A vállalkozások az állami adóhatóságon, vagyis a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon (NAV) keresztül is eljuttathatják hipabevallásukat az illetékes önkormányzati adóhatósághoz.

Jakubász Tamás
2020. 02. 12. 9:34
null
Az online megoldások nem csak ellenőrzéskor hasznosak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi iparűzési adó (hipa) ügyével az elmúlt években is foglalkoztak a döntéshozók – a helyi közteherhez annak a programnak a keretében született új szabályozás, amelyet az adóadminisztráció számottevő csökkentéséért indított a pénzügyi kormányzat. Ennek révén – 2017 eleje óta – a vállalkozások az állami adóhatóságon, vagyis a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon (NAV) keresztül is eljuttathatják hipabevallásukat az illetékes önkormányzati adóhatósághoz.

Bár a lehetőség elvben valamennyi érintett gazdasági szereplőnek könnyebbséget jelent, a tapasztalat szerint a módszer előnyeit leginkább mégis azok a vállalkozások élvezhetik, amelyeknek több városban, községben is van telephelyük. A rendszer előnye ugyanis abban áll, hogy a vállalkozásnak elég belépnie a NAV rendszerébe, oda feltöltheti az iparűzésiadó-bevallást. Ráadásul a bevallás módja akkor is mindig ugyanolyan, ha több helyi hatóságnak kell számot adni. Az állami adóhivatal tulajdonképpen a postás szerepét tölti be, ami azt jelenti, hogy a NAV a számszaki hibától és ellentmondástól mentes hipabevallást továbbítja – mégpedig azonnal – a dokumentumban megjelölt önkormányzatnak.

Az online megoldások nem csak ellenőrzéskor hasznosak
Fotó: Kurucz Árpád

Mint a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól most megtudtuk, a vállalkozások a 2019. május 31-i beadási határidejű iparűzésiadó-bevallásból majdnem hétszázezret, a tavaly december 20-ig benyújtott adóelőleg-kiegészítést tartalmazó elektronikus dokumentumból pedig több mint 110 ezer darabot küldtek el a NAV-on keresztül. – A 2017. január elseje óta továbbított iparűzésiadó-bevallások száma ezzel meghaladta a kétmilliót – jegyezték meg a szervezetnél.

Fontos tudnivaló, hogy a hipabevallás leadásának módja nem változtat azon a tényen, hogy a helyi adózás települési hatókörbe tartozik. Így az önkormányzat állapíthatja meg az iparűzési adó mértékét és az esetleges kedvezményeket, mentességeket. A hipaügyekben az önkormányzat adóhatósága jár el, az összeget pedig a település megadott számlájára kell befizetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.