Rövidebb nyitvatartás: komfortzónán kívül kerül minden vásárló

Nem kell bogarásszák a vásárlók, hogy a december első tíz napjában még biztosan tartó kijárási korlátozás alatt melyik árucikket mikor és milyen körülmények között vásárolhatják meg, mivel kedd éjféltől egységesen minden üzlet este 7 óráig lehet nyitva. A kereskedők várják a részleteket és arra számítanak, hogy a fogyasztói szokások szinte azonnal megváltoznak a boltokban. Bezárnak az éjjel-nappalik, patikába viszont késő este is lehet majd menni a fokozott járványügyi helyzetben.

2020. 11. 09. 18:58
null
Mannheim, 2020. október 30. Védõmaszkos járókelõk a németországi Mannheimban 2020. október 30-án. A koronavírus-járvány miatt a baden-württembergi tartományi kormány szigorította a korlátozó intézkedéseket. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyelőre várjuk a részletszabályokat, de egy nagy különbség már van a tavaszi kijárási korlátozásokhoz képest: akkor nem szabályozták, hogy a boltoknak be kell zárni, csak azt, hogy az alapvető termékek üzletein kívül más kereskedelmi egységekbe nem mehet be a lakosság – reagált Vámos György a kijárási korlátozások hétfői bejelentésére.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára felidézte: ennek következményeként heteken keresztül egyes iparcikk üzletek, például a ruhaboltok, könyvesboltok semmilyen bevételhez nem jutottak.

– Ezúttal a kormányfő bejelentéséből az derül ki, hogy

este 7 órakor az üzleteknek egységesen be kell zárniuk, de addig nyitva tarthat mindenki.

Igyekeznie kell mindenkinek, hogy este 7 óráig elintézze a napi bevásárlást Fotó: Kurucz Árpád

– Vagyis, kedvezőbb, hogy most megmaradt mindent áruterületen a boltok mozgástere, így van esély a rövidebb nyitva tartás alatt is a forgalomra. Ez a karácsonyi ajándékokat is jelentő iparcikkek kereskedőinek nagy kapaszkodó az év végére – fogalmazott Vámos György.

Ismeretlen hatások

– Egyelőre harminc napra hirdetik ki az újabb szigorító intézkedéseket, és nem a piaci szempontok, hanem a járványvédelem határozza meg a kereskedelem további működését, ezzel egyben a családok költekezésének időben meghatározott mozgásterét – folytatta a főtitkár.

– Ezért nem lehet tudni, hogyan reagálnak majd a vásárlók a változásokra, több tényező játszik szerepet. Az ünnepek előtt egyébként is erősebb beszerzések mellett az is külön helyzetet teremt, hogy a családoknak a digitális oktatással otthon maradó diákok napi étkezését is meg kell oldania – ez az élelmiszer-fogyasztásra lehet befolyással.

Nem jelöltek ki külön idősávot a 65 év felettieknek, de az idősek kiemelt védelme továbbra is fontos, közös szempont Fotó: Havran Zoltán

Nem volt még gyakorlat arra hazánkban, hogy az alaptermékek üzletei is bezárnak kora este,

meglátjuk, miként alakulnak a bevásárlási szokások – mondta.

Borul a megszokott rutin

A szakértő úgy folytatta: várható az is, hogy a szokásos bevásárlások során alkalmanként magasabb lehet a kosárérték, mert sokan a kockázatok elkerülése érdekében ritkábban mennek majd boltba, ekkor több terméket vesznek, de olyan is akadhat, aki inkább a közelben lévő kisebb boltot részesíti előnyben, mert azt biztonságosabbnak érzi.

– Az emberek

munkaidő-beosztása, a rutin tevékenységek, a családi szokások is befolyásolják majd a szűkített vásárlási időben várható fogyasztás alakulását.

Az is számít továbbá, hogy az intézkedésekkel bezárják az éttermeket is, aminek következtében az emberek az ételrendeléseken kívül főként otthon étkeznek majd. Ez ugyancsak az élelmiszer-forgalomra lesz hatással – sorolta Vámos György.

Lesz-e folytatás?

Mint mondta, a karácsonyi szezon kapcsán

a kulcskérdés az, hogy elegendő lesz-e a most bejelentett harminc nap a korlátozásokra, vagy meg kell hosszabbítani azokat decembertől.

– Emiatt sem lehet egyelőre semmilyen előrejelzést tenni az év végi bevásárlások eredményeit illetően – emelte ki.

Azt tanácsolják a piaci szakértők, hogy mindenki gondolja át, miként bonyolítja az év végi bevásárlásokat Fotó: Havran Zoltán

Elcsendesednek a szolgáltatók

Vámos szerint a mostani korlátozáscsomag mindannyiunk életére befolyással van.

Szerdától a fő irány az lesz, hogy csak az életvitelünkhöz tartozó, legalapvetőbb ügyekben mozdulhatunk ki otthonról,

a bevásárláson kívül ilyen például a banki ügyintézés, a postalátogatás, illetve több, alapvető szolgáltatást igénybe lehet majd venni a kijárás ideje alatt – a fő szabály az, hogy az üzletek, fodrászatok, egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak.

Viszont a szórakozóhelyek, a nyilvános kikapcsolódást jelentő látogatóhelyek, a mozik, múzeumok, illetve egyes szolgáltatások, mint a fitnesztermek bezárnak, ez a fogyasztást szintén befolyásolni fogja.

Nem lesz nyitva az éjjel-nappali

Kitért arra is, hogy az éjjel-nappali boltok, trafikok esetében is immár egyértelmű a szabály. Mivel valamennyi üzlet köteles lesz bezárni 19 órakor, ez azt jelenti, hogy

a 0-24 órás nyitva tartással működő boltokban is megszűnik az éjszakai üzem, nem lesznek látogathatók a nonstopok.

Illetve a piacok esetében is annyi a változás, hogy 19 órakor be kell zárni minden ott működő egységet és magát a piac területét. – A patikák az egészségügyi intézményrendszer részei, ezért ha a legtöbb be is zár kora este, az ügyeletes gyógyszertárak biztos, hogy elérhetők lesznek 20 óra után is – jegyezte meg Vámos György.

Éjszakánként már nem lesz lehetőség leugrani a sarki közértbe, mert a non-stop üzletek is bezárnak Fotó: Mirkó István

A főtitkár összegezte: a korábbi kijárási korlátozás idején az egyes termékkörök alapján eltérő volt az üzletek elérhetősége, most viszont

a lakosságnak nem kell figyelni külön szabályokra, mert csak a 19 órai zárás az egységes szabály.

Emellett, mint mondta, nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a kijárási korlátozás mellett továbbra is fontos a kötelező maszkviselet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.