Sosem látott csúcsra nőtt a foglalkoztatás

A rendszerváltoztatás óta nem dolgoztak ilyen sokan Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint a 4,7 milliót közelíti a magyar munkavállalók száma.

Magyar Nemzet
2021. 07. 31. 11:50
BOSCH, Robert
Munka a német vállalat miskolci gyárában Fotó: MTI/Vajda János

A rendszerváltoztatás óta nem dolgoztak ilyen sokan Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint a 4,7 milliót közelíti a magyar munkavállalók száma.

– A Vállalkozások munkaerő támogatása programmal már több mint húszezer regisztrált álláskereső elhelyezkedését segítheti a kormány – közölte Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, az eddig kért összesen több mint tízmilliárd forint támogatásból közel 8,5 milliárdot mostanra meg is ítéltek a cégeknek. Majdnem minden második igénylés a feltételek könnyítése óta, az elmúlt két hónapban érkezett be.

A kormány június elsejétől terjesztette ki szélesebb körre a Vállalkozások munkaerő támogatását. A tavaly októberben elindított program eredetileg a 25 év alattiak és az alacsony képzettségűek felvételére ösztönözte a munkaadókat.

A nyár elejétől már minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső elhelyezkedéséhez igényelhető az állami hozzájárulás.

A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség – vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – fele, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. A munkaadók a korábbi öt hónap helyett fél éven át kaphatnak így összesen akár 600 ezer forintot egy új kolléga felvétele után.

A programban a legtöbb álláskereső foglalkoztatásához Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyékben kértek támogatást. A gazdasági ágak közül pedig a kereskedelem, gépjárműjavítás, az építőipar és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás a legnépszerűbbek. A Vállalkozások munkaerő támogatására folyamatosan lehet jelentkezni a helyileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A részletes feltételek és dokumentáció a munka.hu honlapon érhető el.

– A legfrissebb adatok szerint a 4,7 milliót közelíti a magyar munkavállalók száma, a hazai elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottaké pedig 4 millió 450 ezer fölé emelkedett. A rendszerváltoztatás óta nem dolgoztak ilyen sokan Magyarországon, ami a foglalkoztatáspolitikai intézkedések eredményességét mutatja. Ahogy 2010 óta mondjuk, a magyar emberek nem segélyből, hanem munkából szeretnének megélni. A kormány ennek megfelelően a válsághelyzetben kiemelten kezelte, és a gazdaság újraindítása során is legfontosabb feladatának tartja a munkahelyek megőrzését, újak teremtését – tette hozzá Bodó Sándor-

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.