Tállai András: Az ellenzék hazudik a tb-törvényről is

Az ellenzéknek állítólag fontos az egészségügy, de kórházstopot hirdettek, meg akarják akadályozni a kórházépítéseket és a tb-törvény alaptalan támadásával azt is, hogy tiszta pénzügyi viszonyok legyenek az egészségügyben. Amit a baloldal művel az új tb-törvénnyel kapcsolatban az nettó rémhírterjesztés – mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Tállai András az MTI-nek csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 12. 19. 16:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is teljes körű egészségügyi ellátásra jogosult minden gyermek, minden tanuló, minden kismama, minden nyugdíjas, minden álláskereső, minden biztosított munkavállaló, rászoruló, hajléktalan, és a módosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést sem – közölte.

A tb-törvény módosításának egyetlen célja van, hogy az idén eddig feltárt 75 ezer adóelkerülőnél ösztönözze az egészségügyi járulék rendszeres fizetését – tette hozzá. A baloldali pártok a törvény támadásával azok mellé a feketéző cégek mellé állnak, amelyek nem jelentik be alkalmazottaikat – jelentette ki Tállai András, hozzátéve, hogy ezzel azokat a csalókat támogatják, akik elveszik dolgozóiktól az egészségügyi ellátást és a nyugdíjat.

A baloldal megint az adócsalókat, ügyeskedőket próbálja védeni a munkavállalókkal és a jogkövetőkkel szemben – mondta. A baloldal rémhírterjesztésével szemben a valóság az, hogy aki eddig jogosult volt egészségügyi ellátásra, az ezután is jogosult marad, vagyis senki nem szorul ki az állami egészségügyből – mondta Tállai András.

Az, hogy ki hogyan juthat hozzá ingyenesen az állami egészségügyi szolgáltatáshoz, szintén nem változik: vagy járulékot fizet, vagy a törvény jogosítja fel erre, mint például a nyugdíjasokat, diákokat, kismamákat, munkanélkülieket, szociálisan rászorulókat, hajléktalanokat.

Csak az idén már 75 ezer olyan potyautast szűrt ki az adóhivatal, akik 6,6 milliárd forint értékű járulékot nem fizettek be, ezzel nemcsak a költségvetést, hanem a többi tisztességes adófizetőt is megkárosították – mondta az az államtitkár.

A módosítás 2020. július 1-én léphet hatályba, ez kellő időt hagy a felkészülésre. A TAJ-szám csak abban az esetben válik automatikusan érvénytelenné, ha valaki júliustól legalább háromhavi egészségügyi szolgáltatási járulék tartozást halmoz fel – tette hozzá a politikus.

Mindössze napi egy kávé áráért teljes körű egészségbiztosítás jár – húzta alá. Továbbra is az EU-ban a magyar közteherviselési rendszer kéri el az egyik legkisebb összeget azért, hogy az adófizetők hozzáférhessenek az egészségügyi ellátórendszerhez. De az nem fair, hogy a társadalombiztosítási kockázatközösség fizető tagjai finanszírozzák a nem fizetők ellátásait is – mondta.

Hiába riogat az ellenzék, az új rendelkezések nem érintik a sürgősségi ellátást. A szabály változatlan: a mentés igénybevételéhez való jog továbbra is mindenkit megillet – hangsúlyozta.

Tállai András leszögezte, tiszta viszonyok jönnek a társadalombiztosításban. Az új rendszerben önhibáján kívül senki nem eshet el az egészségügyi ellátástól. Jelenleg a járulék befizetésére senki sem hívja fel azokat, akik más módon nem jogosultak az állami egészségbiztosításra. Így akár több évi, több százezer forintos tartozás is felhalmozódhat a magánszemélyeknél. Júliustól ez megváltozik, minden érintett tisztában lesz fizetési kötelezettségével – tette hozzá.

A szegények, szociálisan rászorultak nem maradhatnak ellátás nélkül, őket védi az új társadalombiztosítás rendszer is – emelte ki az államtitkár. A szociálisan rászorulók a törvény erejénél fogva továbbra is automatikusan és ingyenes jogosultak az egészségügyi ellátásra. Akiknek – akár ideiglenesen is – nehézséget okoz a havi egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése, mindössze kérnie kell a fizetéskönnyítését az adóhivataltól – mondta Tállai András.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.