Tarolt tavaly a babaváró hitel az Ersténél

A pénzügyi intézmény az NHP Hajrá! programban 2020 végéig százmilliárd forint értékben kötött hitel- vagy lízingszerződést.

Horváth Éva
2021. 03. 04. 21:01
null
A lakáscélú jelzáloghitel-tartozás mérséklését 2018 első napjától tette lehetővé a kormány Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan a gazdaság szinte minden szereplőjének, úgy a magyarországi Erste Banknak is nyomot hagyott a tavalyi gazdálkodásán a koronavírus-járvány. Ennek ellenére a hitelintézet a 2020-as évet 22,9 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta. Tavaly a működési bevételei a korábbinál kisebb mértékben, 3,6 százalékkal bővültek a moratóriumhoz kapcsolódó veszteségek levonása után. A működési eredménye 1,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a költségoldalon az amortizáció növekedett a legjobban a beruházások felfutása miatt – mondta el tegnap az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a 2020-as eredményeiket bemutató online sajtótájékoztatóján. Jelasity Radován kiemelte: az ügyfélhitelek állománya tavaly december végén 12,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami részben a moratórium következménye. Az új hitelek kihelyezése lassult, összességében 16 százalékkal maradt el a 2019-es teljesítménytől.

Az újonnan folyósított jelzáloghitelek értéke az Erste Banknál 11 százalékkal haladta meg tavaly az egy évvel korábbit
Fotó: Havran Zoltán

A lakossági területen az új kihelyezések értéke három százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – ismertette Harmati László, a bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy a jelzáloghiteleknél az újonnan folyósított hitelek értéke 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A fogyasztási típusú kölcsönöknél a babaváró hitel nagyrészt kompenzálta a személyi kölcsönöknél tapasztalt elmaradást. Míg a személyi kölcsönöknél az új kihelyezések 36 százalékkal csökkentek tavaly az egy évvel korábbival összevetve, addig a babaváró hitelből 33 százalékkal folyósított többet az Erste, mint 2019-ben.

A vállalati üzletágban az új kihelyezések volumene tavaly 31 százalékkal apadt 2019-hez képest, a hitelállomány azonban még így is hét százalékkal bővült egy év alatt, és elérte a 802 milliárd forintot. Az Erste az NHP Hajrá! programban 2020 végéig százmilliárd forint értékben kötött hitel- vagy lízingszerződést.

A mikro- és kisvállalkozók 18 százalékkal kevesebb alkalommal vettek fel hitelt, de a kölcsönök állománya 17 százalékkal haladta meg év végén az egy esztendővel korábbit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.