Teljesíthető ajánlásokat tett az Európai Bizottság

A hazai irányokkal közel azonos ajánlásokat fogalmazott meg Brüsszel az új közös agrárpolitika stratégiájának megalkotásához. Az országspecifikus ajánlás a feldolgozó- és tárolókapacitások fejlesztését, a digitalizációt és a versenyképességet emelte ki mint fejlesztendő területet.

Nagy Kristóf
2020. 12. 20. 18:05
A legfőbb veszélyt a borulások jelentik
A legfőbb veszélyt a borulások jelentik Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összességében elismerően tekint a magyar mezőgazdaság elmúlt években elért, jóval az uniós átlagot meghaladó teljesítménynövekedésére az Európai Bizottság – derül ki a bizottság új, a közös agrárpolitikának (KAP) megfelelő tagállami stratégiák kidolgozásához nyújtott országspecifikus ajánlásából. A dokumentum ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy noha a növekedés jelentős volt, és Magyarország egyértelműen kihasználta a közös piac jelentette előnyöket, a versenyképesség további fokozására és a biodiverzitás növelésére van szükség.

A bizottság a legfontosabb, 2030-ig meghatározandó célok között említette a mezőgazdaság diverzifikálását, az élelmiszeripar versenyképességének erősítését. Ehhez a feldolgozó- és tárolókapacitások létrehozását, modernizálását javasolja Brüsszel.

Kiemelten fontosnak tartják emellett a gazdák együttműködését, szervezett fellépésüket a piacszerzés és a versenyelőny érdekében. A termelői együttműködés elősegíti a gazdák innovációra épülő beruházásait, valamint megerősíti pozícióikat.

Brüsszel emellett felhívja a figyelmet a biológiai sokféleség előmozdítására, kiemelten azokon a területeken, amelyeken nem folyik termelés. Emellett a talajvédelemre is figyelmeztetnek: a hazai agrárium jelentős, elmúlt években végbement fejlődésével egyre intenzívebbé vált a termelés. Ezért a precíziós gazdálkodás, a kevesebb növényvédő szer és műtrágya felhasználása, valamint az öntözhető területek növelése, a biogazdaságok létrehozásának előmozdítása a bizottság szerint a legtámogatandóbb területek közé tartoznak.

Az ajánlások szerint a vidék elöregedésének, elnéptelenedésének lassítására, a folyamat visszafordítására is kiemelkedőnek tartják a mezőgazdaság modernizálását, az infrastruktúrafejlesztést. Ezt az uniós szerv zöldeszközökkel képzeli el: a biológiai gazdálkodás elmúlt évekhez hasonló, ugrásszerű növelésével, a hazai energiastratégiával összhangban a megújuló energiák nagyobb arányú felhasználásával, az erdőterületek bővítésével és a mesterséges növényvédelem visszaszorításával. Az ágazat jövedelmezőségét tovább javíthatja a feldolgozókapacitás, vagyis az élelmiszeripar bővítése elsősorban azokon a területeken, amelyekben egyértelmű Magyarország versenyelőnye.

A bizottsági ajánlások legnagyobb részének megvalósítása már folyamatban van idehaza, de a következő időszakban megvalósuló beruházások is jelentős lépést tesznek a célok irányába. Ezek közé tartozik az állattartók kibocsátáscsökkentését célzó modernizálás, a kertészeti ágazat fejlesztése vagy a jövőre is folytatódó, az állami és a magánerdőket egyaránt érintő országfásítási program.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.