Teljesítménypörgető innovációkat keresnek

A járványhelyzetben is kulcsfontosságú a kutatás-fejlesztés, a műszaki és társadalmi előnyök mellett az innováció révén elért árbevételt is figyelembe veszi a zsűri.

2020. 11. 30. 16:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan Magyarországon bejegyzett vállalkozások, szervezetek kerestetnek a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) Innovációs Nagydíjának pályázatára, amelyek új termékkel, eljárással vagy szolgáltatással kiemelkedő innovációs teljesítményt és jelentős üzleti sikert értek el.

A MISZ 1993 óta minden évben odaítéli az Innovációs Nagydíjat, az idén 29. alkalommal hirdeti meg a pályázatot.

Az elmúlt 28 év pályázataira összesen 1275 pályamű érkezett be, amelyekből ezeregyszáz volt megvalósult, sikeres innováció.

A legjobbak közül 218-an kaptak különböző innovációs díjakat, ők alkotják a hazai innováció „elitjét”, a Magyar Innovációs Klubot. 2019 legpiacképesebb innovációiról, a díjnyertesekről itt olvashatnak.

A szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai partnerségével, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával hirdeti meg az idei pályázatot is, amelyre 2021. február 10-ig lehet nevezni.

– A Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által vezetett

húsztagú bírálóbizottság az innováció eredetisége, újszerűsége, műszaki, gazdasági előnyei és társadalmi hasznossága mellett az innováció révén elért árbevételt és nyereséget is figyelembe veszi,

és mindezek alapján titkos szavazással választja ki a legkiemelkedőbb innovációs teljesítményeket – mondta Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke. (Pakucs János az Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató-verseny elmúlt három évtizedében tapasztalt minőségi felíveléséről ebben az interjúban beszélt lapunknak.)

Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott, hogy a gazdasági fejlődés kulcsa a járványhelyzetben is a kutatás-fejlesztésben és az innovációban rejlik, az élen járó cégek és konzorciumok jutalmazásának kiemelkedő eszközei a MISZ és a társszervezetek díjai.

A Magyar Innovációs Nagydíj nyertese az elismerést jelképező bronz kisplasztika mellé egymillió forint pénzjutalmat is kap, a további innovációs díjazottak pedig háromszáz–ötszázezer forintban, illetve tárgyjutalmakban részesülnek. Az alábbi díjakat osztják ki:

  • Innovációs nagydíj,
  • az ITM Ipari innovációs díja és Informatikai innovációs díja,
  • az NKFIH Alapkutatástól a piacig innovációs díja,
  • az Agrárminisztérium Agrárinnovációs és Környezetvédelmi innovációs díja,
  • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs díja,
  • valamint a MISZ Startup innovációs díja.
  • A díjak átadására 2021. március végén ünnepélyes keretek között kerül sor, a hagyományok szerint az Országgyűlés felsőházi termében, amennyiben a körülmények ezt lehetővé teszik. A 2020. évi kiírás részletei megtalálhatók a Magyar Innovációs Szövetség honlapján. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból és az Agrárminisztérium támogatásából valósul meg.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.