Tíz műanyag termék betiltását fogadta el a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek – mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2020. 05. 15. 11:47
null
20200219 Budapest Műanyag evőeszközök. illusztráció. Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az áruk gyártóinak alternatív termékek előállítását javasolja az ITM, ehhez évente 5 milliárd forintot biztosítana a kormány – hangzott el a műsorban.

Ilyen egyszerhasználatos termékek például a műanyagból készült fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, poharak, egyes ételtárolók, szívószálak és a léggömbpálcikák.

Tíz műanyag termék betiltását indítványozta a szaktárca, amit a kormány elfogadott, és szerdán benyújtották a kapcsolódó törvénymódosítási javaslatokat az Országgyűlésnek – fűzte hozzá az ITM-államtitkár.

A betiltandó tíz termékkört az Európai Unió irányelvben határozta meg, de a magyar kormány ezen túlment, és olyan más termékek – fesztiválpoharak, nylonzacskók – betiltására is javaslatot tett, amelyek környezetre gyakorolt káros hatása bizonyított – mondta Boros Anita.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.