Több nyugdíjas dolgozik

Néhány hónap leforgása alatt 25 ezer nyugdíjas tért vissza a munkaerőpiacra, így számuk elérte a százezret – mondta el lapunknak a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András szerint az emelkedésben érdemi szerepet játszhatott, hogy a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasoknak csak személyi jövedelemadót kell fizetniük, járulékot nem.

Jakubász Tamás
2019. 06. 15. 6:40
null
Nagy szükség van a visszatérőkre a munkaerőpiacon Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan emelkedik azoknak a száma, akik nyugdíj mellett munkaviszonyban vállalnak kereső tevékenységet – tudta meg a Magyar Nemzet a pénzügyminiszter helyettesétől.

Az adatokat ismertetve Tállai András államtitkár kifejtette: a múlt év végén 75 ezren szerepeltek a kimutatásban, az érintettek száma áprilisban már átlépte a százezret.

A miniszterhelyettes a növekedés lehetséges okairól azt gondolja, hogy a folyamat legfontosabb mozgatórugója egy új adószabály lehet.

– Az év eleje óta a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasoknak már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk – kezdte az államtitkár, rámutatva, hogy az új előírás 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek.

Mindezt példával is szemléltette. Tavaly bruttó százezer forintból 71 ezer forintot kapott meg a dolgozó nyugdíjas, miután levonták tőle a személyi jövedelemadót és a járulékokat. Mivel idén már csak az szja jön szóba, így az érintett – a példánál maradva – 85 ezer forinthoz juthat.

– Ez azt jelenti, hogy százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forinttal több marad a nyugdíjas munkavállaló zsebében – mondta Tállai András.

Hozzátette: az új szabálynak éppen az a lényege, hogy a lehető legtöbb pénzt kapják kézhez fizetésükből a munkaerőpiacra visszatérő nyugdíjasok, ezért esetükben a legkisebb elvonást alkalmazza az állam.

Nagy szükség van a visszatérőkre a munkaerőpiacon
Fotó: Kurucz Árpád

A miniszterhelyettes a munkáltatók helyzetére kitérve úgy fogalmazott: a vállalkozásoknak óriási lehetőséget jelent a nyugdíjasok nagyszámú munkába állása.

– A korábban nyugdíjba vonult szakemberekkel olyan tapasztalat és tudás kerülhet a cégekhez, amely a legnagyobb hozzáadott értéket jelentheti. Különösen azokban a gazdasági ágazatokban igaz ez, amelyekben munkaerőhiány tapasztalható – vélekedett az államtitkár.

– De a vállalkozások azért is jól járhatnak – folytatta –, mert vaskos megtakarítással számolhatnak, ha nyugdíjasokat alkalmaznak. Ilyen esetben ugyanis a gazdasági szereplők mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól.

A miniszterhelyettes azzal zárta szavait: mivel az új szabályok az alkalmazottaknak és a munkáltatóknak is igen kedvezők, könnyen elképzelhető, hogy további több ezer, esetleg több tízezer nyugdíjas vállal újra munkát. Ebből pedig csak profitálhat a gazdaság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.