Turisztikai világszervezet: nem szabad megvárni a vakcinázást

Újra vészharangot kongattak a nemzetközi utazás képviselői, mondván, ha megvárják az újraindulással az oltóanyagot, még nagyobb lesz a baj.

Magyar Nemzet
2020. 12. 16. 9:19
Charles de Gaulle reptér
Egészségügyi dolgozók a Charles de Gaulle reptéren. Előrejelzések szerint a nemzetközi légiforgalom 2024-ig nem tér vissza a válság előtti szintre Fotó: Reuters/Christian Hartmann Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A vakcinák hosszú távon segítenek, de nem lehetnek az utazás követelményei. A nemzetközi utazás már minimális kockázatokkal is újraindulhat a hatékony vizsgálati rendszerek és a robusztus higiéniai protokollok kombinációjával – közölte a Turisztikai Világtanács (WTTC), amely a a nagy nemzetközi iparági szervezetekkel összefogva a nemzetközi utazás azonnali helyreállítását sürgeti, anélkül, hogy az országok megvárnák a védőoltásokat.

A Traveldailynews.com turisztikai hírportál idézte a világszervezet legújabb felhívását, amelyben hivatkoznak a globális utazási és idegenforgalmi magánszektoron kívül az Airports Council Internationalre (ACI), a Világgazdasági Fórumra (WEF) és a Nemzetközi Kereskedelmi Kamarára (ICC) is, amelyek mind azt képviselik, hogy a világ nem várhat a Covid–19 vakcinák bevezetésére.

Egészségügyi dolgozók a Charles de Gaulle reptéren. Előrejelzések szerint a globális légi forgalom 2024-ig nem tér vissza a válság előtti szintre Fotó: Reuters/Christian Hartmann

Ezzel együtt a WTTC elismeri, hogy a közegészségügy a legfontosabb, és üdvözli a vakcinák érkezését, amelyek hosszú távon jelentős szerepet fognak játszani a vírus elleni küzdelemben és a nemzetközi utazás helyreállításában – írja a hírportál.

Az utazási piac szakértői szerint nem lehet feltétele például a repülésnek a beoltottság Fotó: Reuters/Dado Ruvic

– Ezek azonban nem lehetnek utazási követelmények, mivel tovább késleltetné a már amúgy is gyengélkedő idegenforgalmi ágazat újjáéledését, amelyet most kell újraindítani, hogy megmentse magát, illetve világszerte több mint százhetvenmillió munkahelyet az ágazatban és a globális gazdaságban – közölték az idegenforgalom képviselői, akik a minimális kockázatokkal, megfelelő tesztelési és higiéniai protokollokkal is működtethető légi közlekedésre igazolásul a megnyitott utazási folyosók, mint például a London Heathrow–Dubai biztonságos működését hozták példaként.

A testületek négy kulcsfontosságú intézkedést határoztak meg, amelyeket végre kell hajtani a nemzetközi utazás biztonságos helyreállításához.

Eszerint globálisan elismert közös tesztelési rendszert kell bevezetni a légi kikötőkben, hogy indulás előtt gyors szűréssel minimálisra csökkentsék a vírusátvitel lehetőségét. Emellett egységes egészségügyi és higiéniai protokollok, egyértelmű kockázatkezelési rendszerek biztosíthatják a működést, továbbá segíthet az úgynevezett utazási igazolványok bevezetése.

Több helyütt termovíziós kamerával azonosítják a betegeket a reptereken Fotó: Reuters

Ezek a digitális utazási okmányok a javaslat szerint a vakcinázással párhuzamosan már működhetnének, úgy, mint például a CommonPass, az AOK Pass és az IATA Travel Pass. Az igazolvánnyal a vakcinázáson még át nem esett utasok tanúsíthatnák, hogy tesztelték őket, és igazoltan nem fertőznek, ezzel a megoldással az iparági szakértők szerint hamarabb újraéledne az ágazat anélkül, hogy szükségtelen korlátozásokat, kötelező karantént kellene alkalmazni.

A WTTC 2020-as gazdasági hatásjelentése szerint 2019-ben az utazás és az idegenforgalom világszinten minden tizedik munkahelyért (összesen háromszázharmincmillió) volt felelős, és 10,3 százalékkal járult hozzá a globális GDP-hez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.